"Vändra vallaga ühinenud väike vald on täielik ääremaa. Kui on vaja arsti juurde minna (arstid asuvad Vändras), siis peab ööbima võõrastemajas, et järgmisel päeval koju saada. Vot selline saab olema haldusreformi järgne Eestimaa ja rahvalt ei küsi mitte keegi," on sealne elanik nõutu.

Uurides Kaisma suurjärve Puhkemaja omanikult ja kohalikult ettevõtjalt Andres Metsojalt, kas tõesti on tegu suurema probleemiga, ei osanud Metsoja esiti küll sellist tendentsi täheldada. "Ei ole kuulnud ega ka meie juures ei ole kohalikke ööbijaid arsti juures käimise pärast ööbinud."

Metsoja sõnul on 2009. aastal liidetud Kaisma vald suure Vändra valla alla toonud kaasa nii plusse kui miinuseid. Tegu oli esimese liitmisega Eestis ja eks sageli kannatavad ikka väiksemad üksused.

"Arstiabi kättesaadavuse kohta tean, et naabritega läbi käimine on väga hea ja 3-4 inimest saab ühise teekonna ette võtta ühise autoga. Lisaks toimib ka toetav taksosüsteem ja vald pakub ka toetust Pärnusse sõitmisel," teadis endine vallavanem Metsoja rääkida.

Kindlasti pole teeolud ja transpordiühendus parim, aga kogukonna hääl, tagasiside ja koos arutlemine viib Metsoja arvates kindlasti kiiremate ja paremate lahenduste leidmiseni.

Vändra vallavalitsuse sotsiaalnõunik Annika Ader kinnitas, et sellise murega pole keegi nende poole küll pöördunud, et peab arstiabi saamiseks vahepeatusena võõrastemaja kasutama. "Bussid Kaismalt Vändrasse ja tagasi liiguvad mitu korda päevas ja seda nii hommikusel, lõunasel kui ka õhtusel ajal. Alati annab ka perearstiga kokku leppida sobiv aeg vastuvõtuks arvestades bussigraafikuga," ei leia Ader probleemi kehvas bussiliikluses.

Lisaks arstidele on sotsiaalnõuniku sõnul Vändra vallas tööl kaks avahooldustöötajat, kellest üks Kaisma elanik. Mõlemad avahooldustöötajad pakuvad esmaspäevast reedeni tasulist sotsiaaltransporditeenust. Abivajajad, kellel on vaja minna arsti vastuvõtule, apteeki, haiglasse ja tervishoiuasutusse, saavad ka teenust kasutada.