See oli aeg, kus olime kõige enam mõjutatavad, sealhulgas reklaamidest. Sellele loogikale rõhudes arvatakse nüüd, et alkoholiga kaasnevaid probleeme aitab ära hoida alkoholi müügi ajavahemiku vähendamine ning reklaamide keelamisega tabude tekitamine.

Mina väidan, et keelamisel on vastupidine efekt. Näidates alkoholi kui jooki ainult täiskasvanutele(see on midagi keelatut või ohtliku), me hoopis suurendame riskigrupi iha alkoholi järele. Miks mitte näidata klaasikest õlut või veini üdini tavaliselt? See oleks toitumiskultuuri normaalse osana. Kõva mees pole see, kes õlut rüüpab, vaid tavaline inimene, kes tarbib klaasitäie õlut näiteks lõuna kõrvale. Nii see ju mitmes arenenud riigis ka on. Prantsusmaal või Itaalias ei vaata keegi viltu, kui lõuna kõrvale klaasi veini tarbid, meil ahmitakse õhku, kui töisel ajal toidu kõrvale õlle võtan. Miks tahetakse sellest klaasikesest tabu teha ja seda keelatuks tembeldada?

Siin mõni südantlõhestav lugejakiri rääkis, kuidas lähedane inimene võib alkoholi nähes jälle libastuda. Minu vastus sellele: "No, ja siis?". Võib tunduda karm, kuid seda ainult esmapilgul. Mu tuttav on sõltuvuses numismaatik. Ta paneb kogu oma raha müntide alla, on pidevalt võlgades. Mis nüüd siis saab? Mündid käibelt ära kaotada? Või tuleks hoopis sõltlasi ravida? Äkki ei ole alkohol, münt või minu pärast kasvõi turbonätsupaber iseenesest halb ja probleem on ikka liigtarbijas?

Võtan mütsi maha Olümpic Casino ees. Nad on suutnud vaatamata kasiinode hädaurkaks ristimisest teha nii mitmeski mõttes esindusliku meelelahutuskoha. Jällegi täiel määral usalduse küsimus. Kas peaksime kasiinod ära keelama, kuna mõni ei suuda end kontrollida? Tean, et väga paljud inimesed just nii arvavadki. Samas, keda kurat, peaks segama, kui mõnel reedeõhtul kasiinosse lähen, seal ilusal tüdrukul endale õlle valada luban, ühe silmaga mõnda spordiülekannet vaatan ja 50 eurot ruletis maha keerutan? Rahva enamuse arvates peaks selle ära keelama. Aga tahate tõde kuulda? Rulett annab keerutuse kohta rohkem tagasi kui kümnetele tuhandetele lotomängijatele. Inimesed üle Eesti jälgivad iga nädal pingsalt teleka ees telesõud, aga näpus on Bingo Loto pilet, mille tagaküljel ilutseb kiri: "võidufond 54%".

Paljud noored mängivad elu kahjustaval määral arvutimänge ning paljud võitlevad toitumishäiretega. Me ei taha ju toidureklaame seepärast ära keelata? Ehkki liigne toitainete tarbimine on tervisele pikas perspektiivis sama kahjulik nagu liigne alkohol.
Ma tõesti ei ole märganud, et alkoholimüük 10.00st 22.00ni oleks purjus inimeste hulka kuidagi vähenenud. Ainuke aeg, millal seaduse mõju selgelt märkan on siis, kui kella vaadates kiirust ületan, et jõuda oma saunaõlleke ära osta. Irooniline on see, et enne kaupluse sulgemist fuajeesse sooja tulnud alkohoolikud on oma osa juba ammu ette varunud, samuti nagu kõik teised, kel lihtsalt tõsine jooming plaanis.

Ma loodan, et ühiskond on võimeline arenema ja ühel päeval ei lõigata maha enam valutavat jalga, vaid ravitakse tõepoolest valu põhjust.