Regioonide Komitee 84. täiskogu istungjärk sai läbi 15. aprillil peale lõunat. Õhtusteks lendudeks olid kõigil juba pardakaardid üle interneti välja trükitud ning kõik tundus tavaline ja igapäevane.

Kell 16.14 saabus lennufirmalt sms-iga alljärgnev info: … lend see ja see on tühistatud ning ärge minge lennuväljale: …„We strongly advise passengers intending to fly today NOT to go to the airport.“

Meil võttis veel terve reedese (16. aprill) päeva aega arusaam, et kõige parem on ise tegutsema hakata, kui lennufirmade peale lootma jääda.

„TOP Gear“ stiilis ettevõtmine alustada liikumist Brüsselist ilma lendu tõusmata Tallinna suunas sai selgeks laupäeva hommikul kell 10.00. Suund Nord raudteejaama Brüsselis. Kohapeal selgus tõsiasi, et riikidevahelised raudteeliinid on kõik broneeritud ning mingit võimalust lähiajal kuhugi suunas liikuda ei ole.

Siin tuli appi nõukogudeaegne leidlikkus ning kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab. Lähirongid sõitsid ja ostsime kassast piletid Aachenisse, mis on õnneks juba samm edasi Saksamaal. Edasi ühe hooga Kölni ja sealt ümberistumisega Hamburgi. Rongis kiire kõne sadamasse ette kohtade broneerimine Travemünde-Trelleborg laevale Kohe edasi rongiga Lübecki ja taksoga Tavemünde sadamasse laevale kella 23.50ks. Öö laevas magades ning pühapäeva hommikul Rootsis Trelleborgis kohaliku bussi peale ning 30 km sõit Malmösse. Malmösse jõudsime kella 9.00ks, kus saime Stockholmi rongile vaid kaks piletit automaadist, ühe kella 11.15 ja teise 9.15 kohe väljuvale. Vaatamata sellele jooksime kõik kiirelt rongi peale.

Õpetuseks kogu sellise ekstreemse reisimise võti: üldjuhul on teil väga vähe aega kiirete otsustuste tegemiseks. Ka piletitega on üldjuhul nii, neid saab osta pileti automaatidest ja ilma istekohtadeta ja täpse väljumise ajata või rongist. Kui kassadest küsida (kui üldse jõuda kassani), siis sealt on kogu info – kõik on välja müüdud ja broneerida lähiajaks ei saa ning rongist ei müüda. Kui Teil on aga juba mingigi pilet, siis saab minna rongile ja aina edasi. Ja kui teil ei ole piletit siis väikese juurdehindlusega saab selle ikkagi osta rongist.

Stockholmi jõudsime kella 13.39ks ja kohe taksoga sadamasse. Enne seda olime broneerinud telefoni teel piletid Tallinki laevale „Baltic Queen“. Laeva lasti sisse alates 15.45 ja väljumisega kell 17.45. Tallinnasse jõudsime kell 10.00 esmaspäeva hommikul. Kokku 47 tundi, kuna Brüsselis ja eesti aja vahe on tund.

Reisi kestel oli kõige suurem vahe kahe sõidu vahel vaid Stockholmis, enne laevale minekut. Teised transpordivahetused jäid kõik alla tunni, üldjuhul 10-30 minuti sisse, kui pidi hästi kiirelt otsuseid vastu võtma ja kohe tegutsema. Meil see õnnestus ja kohale me jõudsime.