Aga kui vaadata, et varem oli etteteatamise aeg 120 päeva, siis taoline kiirkorras kogunemine näitab tõesti, et sõjaline oht on muutunud vägagi reaalseks. Iseasi on aga see, kui kiiresti inimesi 24 tunniga suudetakse mobiliseerida.

Mina paraku olen seda meelt, et isegi parema tahtmise juures on mul väga keeruline, kui mitte öeldes võimatu 24 tunniga reservõppekogunemisele ilmuda. Asi on nimelt selles, et kuna tööl sõltub minust väga palju, siis peaksin vähemalt paar nädalat enne ette ütlema, kui ära lähen. Ka ei saaks ma oma last niimoodi ootamatult kuskile jätta, sest kes viib ja toob teda lasteaiast, kui mind pole.

Teine asi oleks see, et majanduslikult mõjutaks mind taoline kõrvalepõige metsa üsna palju. Kes siis maksab mu liisingud ja toidaks pere? Mäletan, kui käisin eelmine aasta suurõppusel "Siil", siis sealt venitati üsna kaua rahade üle kandmisega. Kui küsisin, et millal siis saab õppekogunemise raha, siis vastati pidevalt, et küll varsti tuleb. Lõpuks tuli kaitseväel endal mingisugune seadus ette, mis kohustas neid rahasid välja maksma ja nad jõudsid üsna napilt, kui mitte viimasel hetkel, sellesse ajaraami.

Mulle kui kodanikule valmistab kindlasti muret see, et Venemaa on aktiivsemaks muutunud. Samas näitab ka 24-tunnine valmisolekuvajadus minu arvates seda, et sõja oht on muutunud suurimaks kui kunagi varem.

Ma väga ei usu, et 24-tunnise etteteatamisega õppused saavad olema eriti tõhusad, sest taoline kiirmobilisatsioon külvab pigem segadust. Ja nagu eelnevate aastate õppekogunemise kogemused on mulle näidanud, siis isegi need õppused, mida planeeritakse aastaid, ei ole teinekord üldsegi hästi korraldatud.