Energiajoogid on väga kahjulikud ja muidugi oleks hea kui inimesed igas vanuses neist eemale hoiaksid, kuid siiski on kuni 16-aastastele nende ära keelamine väga asjalik otsus. Alla 16-aastaste laste organism ei ole veel nii tugev, et igasuguste keemiliste ainetega võidelda. Sellepärast on ka ju alkohol ja suitsud alla 18-aastastele keelatud. Nende organism ei ole veel piisavalt tugev ja samuti ei mõtle nad ka piisavalt oma tervisele.

Nende müügipiirangutega on just vastu tuldud lapsevanematele, kes tahavad oma võsukestest korralikke ja terveid inimesi kasvatada. Alla Kaheksateistkümneaastane inimene võib sattuda kergelt alkoholist või tubakast sõltuvusse ja siis ongi tehtud, jälle üks joodik juures.

Samuti tullakse ka energiajookide müügipiiranguga just lapsevanematele vastu, sest lapsevanematel on väga raske oma kasvandike energiajookide tarbimist piirata.

Kahju on ka sellest, et paljud noored ei teagi kui kahjulikud on energiajoogid ja ma juba kujutan ette kuidas nad vanas eas tervisehädadega võitlevad ja oma energiajookide lürpimist kiruvad. Energiajoogid ei pruugi küll sind tappa, kuid kole kahjulikud on need joogid ikka, soodustades paljusid haigusi.

Huvitav on see, et energiajookide populaarsus kasvab iga aastaga. Loogiline oleks kui see just langeks, sest energiajookide kahjulikus on viimasel aastatel üsna kuum teema. Kas noored siis üldse ei hooli oma tervisest? Huvitav on ka see, miks paljud neid karastusjookidele eelistavad? Mõned minu sõbrad ütlevad selle peale, et energiajoogid on palju maitsvamad kui karastusjoogid. Muidugi asi on maitses. Mina ei tarvita ei karastusjooke ega ka energiajooke. Mõlemasse on lisatud palju palju kahjulikke aineid. Ma ei näe vajadust endale seda keemiat sisse ajada.

Muidugi on ka kohvis palju kofeiini, kuid energiajookides on ikka palju rohkem. Nii, et kui soovite endiselt kofeiini sisaldusega jooke tarbida, siis pigem valige kohv kui energiajook.

Muidugi võib vahel endale lubada ühe energiajoogi, kuid kindlasti ei tohi energiajook olla sinu igapäevane jook. Muidugi kui sa vähegi oma tervisest hoolid, siis peaksid kindlasti energiajooke mõõdukalt tarbima. Ka täiskasvanud peaksid rohkem oma tähelepanu sellele pöörama, et nad ikka energiajooke mõõdukalt tarbiksid.

Rimi on tubli, et sellise otsuse vastu võttis. Nüüd peaksid ka teised poed tema eeskuju järgima. Mis mõtet sellel keelamisel siis muidu on? Teistest kauplustest saavad alla kuueteistaastased lapsed ju endiselt energiajooki kätte.  Kui energiajooki soovid ja alla kuueteistkümneaastane oled, siis lihtsalt ei lähe Rimisse vaid kusagile mujale ja saad ikka oma kahjuliku energiajoogi kätte.

Kurb on ka see, et nende keelamistega on nagu on. Lapsed lasevad täisealistel sõpradel või suvalistel joodikutel endale keelatud tooteid välja osta. Nii on alkoholiga, nii on tubakaga ja nii naljakas kui see ka ei ole, siis ma arvan, et kui kõigis poodides energiajoogid ära keelatakse, siis saab nii ka olema energiajookidega. Võibolla oleks kõrge aktsiisimaks olnud siiski targem mõte.

Kokkuvõttes, energiajookide müügikeeld alla kuueteistkümneaastatele lastele on sisuliselt õige, kuid vormiliselt väga vale tegu. Selline otsus oleks tulnud teha riigi tasandil, siis oleksime me sellega ka midagi saavutanud. Praegu on nii nagu ma juba varem mainisin, et kui oled alla kuueteistkümneaastane ja energiajooki soovid, siis väldid lihtsalt Rimit.