Öeldakse, et kui ennast lollina tunned, siis on see pigem tunnusmärk sellest, et sa seda tegelikult pole. Samas on see siiski piisavalt häiriv tunne, kui sa millestki kohe üldse aru ei saa. Millestki, millest justkui kõik võiksid enamvähem aru saada. Kõi, kellel on valimisõigus ja -soov. Kui need poliitilised mängud on muutunud nii segaseks, et enam üldse midagi aru ei saa, siis kaob igasugune soov üldse valima minna. Võid ju oma teadmatusest linnale või suisa tervele riigile kurja kaela kutsuda.

Minu töö- ja koduteele jääb lugematul hulgal IRL linnapeakandidaadi Krossi plakateid. Seetõttu olen ka lugematuid kordi seisnud ummikus või valgusfoori taga ja vaadanud seda plakatit. Täpsemalt võiks seda siiski kirjeldada pigem nii, et kurjad või suisa hullumeelsed silmad vaatavad mind. See on väga häiriv, ebameeldiv ja paneb ennast halvasti tundma. Ma ei ütle, et see just hirm on, aga mingi tundena, et midagi halba ja kurja võiks juhtuda või on suisa juba käimas, võiks seda siiski kirjeldada küll. Ja mõte hakkab liikuma, et mis mängud need käivad. Kes on kes ja mida õieti tahetakse. Tulemus on see, et saad aru kui loll sa oled, sest ühtegi mõistlikku seletust kõigele justkui polegi.

Olles mõistlikud põhjused kõrvale heitnud, mähkub kõik lõpuks sellisesse vandenõuteooria rägastikku, et tahaks Eestist emigreeruda. Lühidalt - otsustasin oma küsimusi ja mõtteid jagada. Ehk saab abi. Niisiis - Ma ei suuda aru saada, millist sõnumit kannab ja millist valijat püüab valimisreklaam, mis kujutab kurja või potentsiaalselt hullumeelset inimest.

Tegelikult ei saa ma aru ka sellest, miks Toompea koalitsiooniparteid panevad pealinna linnapea kandidaatideks inimesed, kes ilmselgelt selleks ei olegi mõeldud saama. Ma ei suuda küll mõista, kuidas saaks näiteks Tallinna linnapea olla mees, kellel on pehmelt öeldes probleeme mõningatesse välisriikidesse sõitmisega. Kui juhtuks ime, no näiteks kasvõi infotehnoloogiline, ja IRL või Reform tõesti Tallinnas kohalikud valimised võidaks, mis siis toimuks? Kas Härra Kross ja Härra Rindkere tõesti saaksid Talinna linnapeaks? Nii lollina kui ma ennast kogu selle poliitilise supi juures ka ei tunneks, siis seda ma küll uskuda ei saaks. Kas toimuvad mingid ümbervangerdused, skeemid? Miks siis tõelisi potentsiaalseid linnapäid varjatakse? Mida kardetakse? Kaotust? Et kui kaotatakse Savisaarele, siis see kuidagi vähendab nende poliitilist krediiti? Või on lihtsalt egod liiga haavatavad? Või ei usutagi üleüldse võimalikku võitu ja pannakse Edgarile vastasteks sellised variandid, mis ka tema kandidatuuri justkui madaldaksid? Mingi lapsik kiusuajamine suures poliitikas? Ei tundu nagu tõenäoline, aga ma tõesti ei tea. Igasugused mõtted tulevad pähe, kui sa asjadest aru ei saa. 

Või siis ei tahetagi Tallinnas võimule tulla, et säiltada igipõline Edgari retoorika, mille najal ehk veelkorra Toompeal võimule jääda? Või on üldse kusagil vabamüürlaste loožis ära jagatud, et võta sina Tallinn ja meie oleme siin Toompeal - võimu ja raha jagub mõlemale? Või on kogu see kamp haledad marionetid ja otsused ning jõujooned sünnivad väljaspool Maarjamaa piire? Sisalikest ja muudest tulnukatest ei taha isegi mõtlema hakata... kuigi jah - lisaks Krossile on leida ka mõni tõeline poliitilne suurkuju, kelle välimus ja käitumine ei ole just ehk väga  tavainimlik. 

Ka sotsiaaldemokraadid ei pane Tallinna rünnaku etteotsa just oma kõige kuulsamaid ja võimekamaid poegi-tütreid. Ja kogu see vallutamise või tagasivallutamise temaatika? Algul Tallinn ja siis Toompea! Ma saan aru, et sotside põhiideoloogil on väga tugev revolutsionääri geen, aga tänases kontekstis on see ikka väga naljakas ja mitte tõsiselt võetav. Või ongi kogu asja mõte muuta see nii mittetõsiseltvõetavaks, et ka kõige mõistlikumal valijal pole võimalik mõistlikku valikut teha? Ma ei tea ja ma ei saa aru, sest ma ei oska mõelda nagu poliitik. Ja ma tunnen ennast valijana tõeliselt lollina.

Valimisplakateid vaadates olen end sunnitud lollina tundma, sest need oleks ju suunatud justkui ainult lollidele. Kui aga üritada kogu sellest valimiskarussellist aru saada, tunnen ennast lollina, sest ma lihtsalt ei näri läbi. Kas ma olen ainus? Ja veelkord - mulle ei meeldi, kui kurjad inimesed mulle plakatilt otsa vaatavad ja ma ei saa aru, kuidas nii on võimalik hääli saada.  et kui ennast lollina tunned, siis on see pigem tunnusmärk sellest, et sa seda tegelikult pole. Samas on see siiski piisavalt häiriv tunne, kui sa millestki kohe üldse aru ei saa. Millestki, millest justkui kõik võiksid enamvähem aru saada. Kõik, kellel on valimisõigus ja -soov.

Kui need poliitilised mängud on muutunud nii segaseks, et enam üldse midagi aru ei saa, siis kaob igasugune soov üldse valima minna. Võid ju oma teadmatusest linnale või suisa tervele riigile kurja kaela kutsuda.