Tarbijakaitseamet võttis testimiseks heegelkummid Elastic Band ja heegelkummide komplekti DIY Loom Bands, millest viimane osutus laste tervisele ohtlikuks. Selles komplektis olevad ripatsid sisaldasid ftalaate 320 korda üle lubatud piirväärtuse. Nimetatud toode oli müügil Pioneering Retail Group OÜ Expressionsi kauplustes.

Ohtlikuks osutunud toode on tarbijakaitseameti menetluse tulemusel praeguseks müügilt kõrvaldatud. Tarbijad, kes on ostnud ohtlikuks osutunud toote, saavad selle poodi tagastada ja selle eest makstud raha tagasi küsida.

Heegelkummid Elastic Band võeti testimiseks RTO Baltic OÜ Tallinnas asuvast kauplusest Kunst ja Hobi Galerii ning nendest heegelkummidest ftalaate ei leitud.

Ftalaate kasutatakse peamiselt plasttoodete elastsuse ja plastilisuse tagamiseks. Oma olemuselt on ftalaadid inimorganismile pikaajalise mürgise toimega, põhjustades näiteks sigivushäireid. Nende sisaldus mänguasjades ja lastetoodetes ei tohi ületada 0,1 protsenti plastseks tehtud materjali massist.

Järelevalve käigus kontrollis tarbijakaitseamet ka heegelkummide märgistamist nõuetekohase eestikeelse teabega ja pööras tähelepanu CE-märgise olemasolule toodetel. Märgistus oli korrektne Kaubamaja AS-i Tallinna Kaubamajas, Prisma Peremarket AS-i Rocca al Mare Prismas ning Rautakesko AS-i Tondi K-Rauta kaupluses müüdavatel heegelkummidel. Ftalaatide sisaldust nendes toodetes ei testitud.

Lisaks on amet koostöös maksu- ja tolliametiga keelanud mitmete ilma CE-märgiseta heegelkummide lubamise Eesti turule.

Tarbijakaitseamet soovitab heegelkumme ostes pöörata tähelepanu sellele, et tootel oleks olemas CE-märgis, millega tootja kinnitab, et toode vastab kõigile mänguasjadele kehtestatud ohutusnõuetele. Samuti peab jälgima, et sellised tooted ei satuks väikelaste (alla kolmeaastaste laste) kätte, kuna toodetes sisalduvad väikesed osad võivad põhjustada lämbumisohtu.

Juhul kui tarbijad avastavad müügilt ilma CE-märgiseta heegelkummid, võiks sellest tarbijakaitseametile teada anda. Amet on tänulik iga vihje eest selliste kauplejate kohta, kes müüvad nõuetele mittevastavaid tooteid.

Tarbijakaitseamet jätkab kindlasti ka uuel aastal kõrgendatud tähelepanuga kontrolli nende toodete müügil mänguasjadele kehtestatud nõuete täitmise üle ning teeb ka pistelisi testimisi.