Sellel bakteril on ka nimi – pneumokokk, ladina keeles peenemalt Streptococcus pneumoniae. Ma ei olnud sellest midagi enne kuulnud enne, kui sain ise emaks ning lapsega perearstikeskuse ooteruumis aega parajaks tehes seda tutvustav plakat mulle silma jäi. Sain teada, et see on bakter, mis põhjustab lastel kuni pooli kõrvapõletikke ning võib olla ka kopsupõletiku tekitajaks. Halvemal juhul võib pneomokokk-nakkusesse haigestumine lõppeda lausa meningiidiga või sepsisega.

Need on äärmiselt tõsised haigused ning usun, et kõik lapsevanemad sooviksid, et selliseid haigusi tekitav bakter võiks nende lapsest kaarega ringi käia.

Hea uudis on see, et antud bakteri vastu on võimalik oma last perearsti juures vaktsineerida. Olenevalt lapse vanusest võib süstide arv erineda, aga keskmiselt on antud vaktsiin 3-doosiline.

Asja kurb pool on see, et antud vaktsiin ei ole lisatud riikliku vaktsineerimiskavasse, mis tähendab seda, et lapsevanem peab antud vaktsiini eest ise tasuma. Keskmiselt jääb antud vaktsiini hind 50-60€ vahele. Vaktsiinidooside vahele jääb päris mitu kuud, seega ühe kuu eelarvesse 50€ ehk liialt suurt auku ei tekita ning vaktsiinist saadav kasu on kindlasti suurem kui sellesse investeeritud eurod.

Mõnes lugejas võib tekkida küsimus, miks ei ole antud vaktsiin lisatud riikliku immuniseerimiskavasse? Ehk on teile kõrvu jäänud sellel aastal kavasse lisandunud HPV vaktsiin (kaitseb emakakaelavähi eest) ning mõned aastad tagasi lisati kavva rotaviiruse vaktsiin, mis oli samuti eelnevalt tasuline.

Riigil on vaja teha pidevalt valikuid, milliseid vaktsiine elanikonnale pakkuda ning hetkel ootab pneumokokk-vaktsiin oma järge. Korraga kõikide vaktsiinide tasuta pakkumiseks ei ole aga riigil rahalisi võimalusi. Loodan siiski, et mõne aasta jooksul lisandub seegi vaktsiin tasuta ennetusmeetmete hulka.

Hinnanguliselt põeb enne oma viiendat sünnipäeva pneomokokk-bakterist põhjustatud kõrva- või kopsupõletikku 89% lastest. See on peaeaegu iga laps! Paraku on arstide praktika selline, et iga kõrvapõletiku peale vereproovi ei tehta ning Eesti kontekstis täpset statistikat pole.

Igal aastal haigestub mõni laps selle bakteri tõttu nii rängalt, et satub meningiidi ehk ajukelmepõletikuga haiglasse. Ka üks laps on sellises olukorras, kus antud haigus on tihti ennetatav, liiga palju.

Olen kuulnud, et mõned inimesed kaaluvad oma lapse vaktsineerimist antud bakteri vastu siis, kui tal on juba korduvad kõrvapõletikud olnud. Minu jaoks isiklikult valmistab selline mõtteviis kurbust, sest ise ema olles sooviksin alati, et saaksin oma lapse valu ära võtta. Või mis veelgi parem – seda ennetada.