Ema sõnul tehti lapse hambad korda narkoosi all ja pärast raviprotseduuri pidi ta selle eest 60 eurot välja käima. Ema rääkis, et teda küll teavitati summast, kuid hämming oli ikkagi, sest lapse hambaravi peaks olema ju Haigekassa poolt rahastatud.

Haigekassa esindaja Aive Eha sõnul tasub haigekassa oma lepingupartnerite juures alla 19-aastastele kindlustatud isikutele narkoosis teostatud ravi, nii anesteesia kui hambaravi eest.

Kalmer Lepiku Hambaravi OÜ, kelle juures laps oma hambad korda sai, ütles, vastavalt Eestis kehtivale seadusandlusele tasub Eesti Haigekassa kuni 19 aastaste ravikindlustatud isikute hambaravi teenuste eest, mis on loetletud Eesti Haigekassa tervishoiuteenuste loetelus. "Kui on tegemist teenusega, mis ei ole nimetatud loetelus või ei oma patsient kehtivat ravikindlustust, on teenus tasuline. Teenuse tasulisusest informeerib hammaste ülevaatuse ja ravivajaduse hinnanud arst," ütles Kristi Braks Lepiku Hambakliinikust.

Kui lapsega selline asi juhtub, siis minnakse hambaarsti juurde, arst hindab olukorra, koostab raviplaani ja kui lapsevanemale sobib, siis ravib. Kui tõesti peaks olema vajadus mõne tasulise teenuse(mis on siiski üksik erand) järele, siis arst teavitab sellest ja soovitab ning klient otsustab, kas soovitakse teenust või mitte. "Kindlasti ei jää laps abita ja ravita, kindlasti ei maksa kogu ravi eest vanem, seda muidugi eeldusel, kui raviasutusel on leping haigekassaga ja alla 19-aasatsel patsiendil kehtiv ravikindlustus," sõnas Braks.

Hambaravi asutuse sõnul ei saa nad rohkem juhtunud kommenteerida, sest lapsevanem pole murega nende poole pöördunud. "Kui patsiendi ema tunneb, et temaga on meie poolt ebaõiglaselt käitutud, siis oleks vajalik teha kirjalik avaldus ja tema avalduse alusel me jagame enda kasutuses olevat infot temaga," selgitas Braks, kuidas mureliku ema mure lahendada.

Haigekassa sõnul kaetakse ka narkoosi kulu, Kalmer Lepiku Hambaravi aga palub kliendil endal kulud katta. Seega selliste juhtumite juures tuleb alati küsida, mille eest peab klient ise tasuma ja mida katab haigekassa.

Haigekassa lepingupartnerid on kirjas haigekassa kodulehel. Kui leping puudub, peab lapsevanem teenuse eest täies mahus ise tasuma. Seda raha Haigekassalt tagasi ei saa. Haigekassa tasub vaid nende teenuste eest, mis on kirjas Eesti Haigekassa tervishoiuteenuste nimekirjas.