Minu laps on alles algklassilaps, aga teisemliseiga juba paistab nurga tagant. Vaatan linnas ringi jõlkuvaid teismelisi ja mul on neid tegelikult raske hukka mõista.

Kindlasti on see iga, kus tahetakse palju sõpradega koos olla. Iga lapse kodu pole ilmselt selline, kuhu sõpru kutsuda. Võib-olla on see lausa selline, kus laps ei taha isegi väga viibida. Mõned vanemad lihtsalt ei luba sõpru koju kutsuda või pole noortel seal kusagil omaette olla.

Kohvikud-söögikohad ei ole ilmselt enamikele noortele taskukohased. Eks nad siis jõlguvadki niisama ringi.

Öeldakse ikka, et lapsed olgu palju õues. Hea variant oleks see, kui laps käib trennis, kuid tänapäeval pole ilmselt mingi ime, kui perel selleks raha napib.

Korruselamute ümber on heal juhul muruplats ja liivakast. Mänguväljakule keegi teismelisi ei oota. Aga kus neil siis õues olla on? Kus saavad nad füüsiliselt aktiivsed olla ja energiat välja lasta? Nii võib juhtuda küll, et üleliigne energia laetakse maha prügikastide ümberlükkamisel...

Ega mu oma lapselgi kusagil õues olla pole. Liivakasti jaoks liiga suur, jalgrattaga ohutult sõitmiseks on loetud 100 meetrit. Õnneks on ta veel vanuses, kus tahab perega koos olla. Üritame näiteks võimalikult palju jalutamas käia. Õnneks on tal võimalus ka trennis käia.

Kevadest sügiseni püüame palju maale sõita - seal saab vähemalt värskes õhus liikuda.

Tean, et on olemas noortekeskused, ilmselt on seal noortel võimalik kokku saada ja midagi koos teha. Kui mõnusad kohad need on ja kui palju neid on, ma ei tea. Kus saaksid noored veel koos olla? On olemas rulapargid, kuid sinna on ilmselt asja vaid neil, kel sõiduvahend olemas.

Mina arvan, et teismeline vajaks kohta, kus ta saaks ennast tunda vabalt, kuid et tegemist on veel väga õrna eaga, võiks korra hoidmiseks neis kohtades olla ka keegi täiskasvanu. Keegi, kes saaks nii palju tagada, et keegi igavusest lollusi tegema ei hakkaks.

Teismeline peaks kindlasti saama ennast füüsiliselt liigutada, seega oleks neil ka vaja oma "eakohast" mänguväljakut. Näiteks seikluspargid, mis on tasuta. Kindlasti on probleeme õues olemise koha leidmisel. Noorte seikluspargid võiksid olla võimalikult elurajoonide ligidal. Ja seal peaks kindlasti jällegi täiskasvanu olemas olema.

Teismelised on ilmselt selline vanusegrupp, keda on lihtne tähelepanuta jätta. nad ei vaja otsest järelvalvet nagu väikesed lapsed, kuid suurest ja oma peaga mõtlevast inimesest on asi kaugel.

Ilmselt pole see just kerge vanusegrupp. Lapselik kuulekus kaob ja pead tõstab mina-tunne. Konfliktid on kerged tulema. Nii ei jätku neile ehk piisavalt tähelepanu ei kodus ega koolis ja nad jäävad väga omapead.

Kindlasti oleks väga oluline, et need noored ei peaks lihtsalt tänaval, ostukeskuses või laste mänguväljakul jõlkuma. Aga ega see ka õige ole, kui nad kodus arvuti taga istuvad.

Nii et palun rohkem mõistmist. Kui te oskate öelda, kus nad võiskid siis oma vaba aega veeta - andke neile teada!