1. Hoia arvuti kõvaketas võimalikult puhas. Kustuta ära kõik üleliigsed asjad, mida sa ei vaja. Üleliigsetest ja süsteemi jääkfailidest saab kõvaketast puhastada programmidega nagu näiteks CCleaner (tasuta) ja TuneUp Utilities (tasuline). Neid programme on lihtne kasutada ning nad on usaldusväärsed.

2. Ära lae alla tundmatut tarkvara võõrastelt lehtedelt. Veendu, et nii leht kui ka fail, mida sa hakkad alla laadima, on turvalised ja usaldusväärsete ettevõtete loodud. Ükskõik mis failidega võib veebist kaasa saada väiksemaid ja suuremaid pahalasi, mida on pärast keeruline ja aeganõudev eemaldada. Tihti tuleb ohtlikuma pahavara eemaldamiseks kutsuda spetsialist ja süüvida raali hingeellu.

3. Puhasta ketast Windowsi tööriistaga Disk Cleanup vähemalt kord nädalas. Tööriista leiad Windows 7-s Start Menüü->All Programs->Accessories->System Tools. See kõrvaldab Windowsi ja paljude programmide ajutised failid, mida süsteemil tarvis ei lähe.

4. Defragmenteeri oma ketast vähemalt kord kuus. Defragmenteerimine on failide ümberpaigutamine kõvakettal - failid tõstetakse loogilisse järjekorda ning pannakse seotud failid ühte kohta, et kõvaketta lugemispea ei peaks neid terve ketta pealt taga otsima. See teeb kogu masinavärgi töö oluliselt kiiremaks, sest - kel veel ei ole uut ja ebameeldivalt soolase hinnaga välkmäluga kõvaketast (SSD) - arvuti kõvaketas on üks suurimaid pidureid kiire ja sujuva töötamise juures. Defragmenteerimiseks ava Disk Defragmenter asukohas Start Menüü->All Programs->Accessories->System Tools. Soovitatav on kõvaketast defragmenteerida enne suuremate programmide installimist (nt Microsoft Office), et programmide tööd ei aeglustaks failide otsimise aeglus.

5. Kasuta turvalist veebibrauserit, mis tõrjuks hüpikaknaid ja muud rämpsu. Vanemates süsteemides tasub kindlasti eelistada nt Operat ja Google Chrome'i, sest kumbki ei nõua palju ressurssi, samas ei ole neist midagi puudu. Internet Explorerit tuntakse IT maailmas kui veebibrauserite suurt soperdist, aga uuemates arvutites - peamiselt Windows 7 peal jooksvad süsteemid - kus on paigaldatud IE 9, pole vahe teiste brauseritega enam eriti suur.

6. Kasuta korralikku ja sobivat viirusetõrjet. Tihti räägitakse, et pane ikka kõige võimsam peale, et siis pole arvutis viiruseid ja kõik on hästi. Näiteks Kaspersky viirusetõrje oma mitme gigabaidise mahuga ja tohutu ressursinõudlikkusega võib jätta küll aukartustäratava mulje, kuid tegelikkuses tagab sujuva arvuti töö hoopis hästi tasakaalustatud antiviirus. Juhtivad spetsialistid soovitavad tihti ESET Nod32 viirusetõrjet, mis tarbib arvuti ressurssi pea poole vähem kui Kaspersky, programmi suurusega kõvakettal on sama lugu. Need mõlemad antiviirused on tasulised, kui raha pole raisata ja tahaks arvuti kaitsmisel natuke säästlikumalt läbi saada, siis tasuta viirusetõrjetest tasub kaaluda Avira Free viirusetõrjet. Arvutit tuleks viirusetõrjega skanneerida vähemalt kord nädalas ja kõik probleemid tuleks lasta antiviirusel kahjutuks teha. Oma vaeva vähendamiseks saab sättida antiviiruse näiteks nädalas teatud öödel skanni alustama ning hommikul saad oma pilguga kõik kiiresti üle vaadata ning vajalikud muudatused teha.

7.  Arvuti vajab pidevat hooldust nii riistvaraliselt kui tarkvaraliselt. Riistvaraline hooldus pole asi, millesse suhtuda ükskõiksusega ega ettevaatamatult. Vale riistvara käsitsemine võib arvuti töö sootuks lõpetada ning probleemi kõrvaldamine võib maksta suuri summasid - rääkimata juhtudest, kus tehtut polegi võimalik ümber pöörata. Arvuti vajab vähemalt kord poole aasta kohta puhastamist tolmust, nii seesmiselt kui väliselt. Kes tunneb end piisavalt võimekana, et ise arvuti lahti kruvida ja sisemusega tutvust teha, siis mõned nõuanded.

- Mitte kunagi kasutada arvuti sees tolmuimejat, sest tolmuimeja ots võib anda staatilist elektrit (isegi arvuti vastu puutumata) ning selle tagajärgedeks võib olla näiteks sussid püsti visanud emaplaat.

- Alati enne kaane avamist lülitada arvuti välja ja ühendada vooluvõrgust lahti.

- Tolmust puhastamiseks tasub kasutada suruõhku, mida müüakse tehnikapoodides ballooniga.

- Mitte kunagi puhastada arvutit seest veega. Kui vesi ära ei kuiva enne, kui arvuti käivitad, võib see luua lühiseid ja seega suuri kahjustusi tekitada. Kui on tarvidus n-ö lapiga puhastada, siis kasutatakse selleks alati viina või piiritust, sest see aurab jäägitult ning ei tekita seetõttu kahjustusi, kui avaneb vooluring.