Eestis käib lasteaias üle 90% lastest. Selle näitaja poolest oleme Euroopa Liidu "eesrindlikumaid". Kas meil on põhjust rõõmustamiseks, kui lasteaedades pakutavad tingimused on niisugused, mis ei võimalda lasteaiaõpetajatel vanemate tööl oleku ajal laste eludegi eest vastust kanda, rääkimata soodsate arengutingimuste loomisest?

Nii reformierakond kui IRL on valmistel lubanud vähendada laste arvu täiskasvanute kohta lasteaiarühmades. Tänaste seaduste järgi on see sõimerühmas 1:7 ja aiarühmas (alates 3.eluaastast) 1:10. Seega täna ministeeriumis plaanitav seadusmuudatus tegelikult mingit muutust
reaalselt ei tookski. Kõik jääks samaks, ainult konkreetsed numbrid fikseeritaks ja kui kohaliku omavalitsuse survel rühmade suurused normide piirid ületavad, siis justkui oleks veel ühed piirmäärad, mille järgimine on kogu riigis vabatahtlik. Veel üks seadus, mille täitmist isegi ei oodata.

Liisa Pakosta IRList küsis oma ajaveebis, "mitu last rühmas on lasteaialapsele hea?" ja vastas keeruliste seaduseviidetega, mis iseenesest annavad põhjaliku ülevaate tervishoidunõudeid puudutavast olukorrast Eesti lasteaedades, ent pealkirjas esitatud küsimus jäi IRLi aktiivsel riigikoguliikmel sisuliselt vastamata.

Näib, et Liisa Pakosta on ennast asjadega püüdnud kurssi viia ja teinud järelpärimise sotsiaalministeeriumile. Ilmselt muuhulgas ka seetõttu, et inimesed on oma kaebustega otse tema kui riigikoguliikme poole pöördunud. Olen saanud mitmeid kirju ja osalenud paljudel kohtumistel, kus kurdetakse: voodeidki ei jätku. Neli last magavad välivooditel. Pärast rühma suurendamist ei jõua õpetaja enam nendega tegeleda, lapsi kasvatada ja õpetada, potitada ja riietada.
Lapsed jäävad sagedamini haigeks, kuna nüüd on and nii tihedalt koos. Enam ei käi lapsed peale lõunat õues, kuna keegi ei jõua neid riietada - istuvad rühmas ja vahivad telekat. Ja nii edasi.
Samasuguseid kommentaare võib lugeda lastevanemate foorumitest ja kommentaariumitest. Järelikult võime ilma erilisi uuringuid läbi viimata

Mitu last rühmas siis ikkagi on lasteaialapsele hea?

Praegu ministeeriumis plaanitavate seadusmuudatuste järgi oleks edaspidi rühmas 20 lapse kohta korraga tööl kaks täiskasvanut. Kas see tagaks vajaliku järelvalve? Minu hinnangul mitte, sest ka
kasvatajad on inimesed oma loomulike vajadustega. Selleks, et lasteaiaõpetaja saaks võtta täisvastutuse lapse elu, rääkimata heaolu ja õpetamise eest, oleks hädavajalik, et rühmas on korraga kohal kolm täiskasvanut, kes kõik tegelevad lastega. Sellisel juhul võib üks nendest mõneks minutiks köögis toidu järel käia või tualetti kasutada ehk isegi pika ja pingelise tööpäeva keskel korraks pausi võtta, sest ka lasteaiaõpetaja on inimene ja tema tähelepanuvõimel on piirid.

Lisaks sotsiaalministeeriumi ülevaatele ja järelevalvele vajatakse haridusministeeriumi sekkumist. Tuleks teha ulatuslik järelevalveaktsioon ja ettekirjutused kõikidele nendele omavalitsustele ja lasteaedadele, kes on omavoliliselt laste arvu rühmades tõstnud üle lubatud normi (sõimes 14 ja aias 20 last). Uude koolieelse lasteasutuse seadusesse tuleb sisse kirjutada ka reaalsed
meetmed, et tõhustada seadusest kinnipidamist ja lõpetada laste arvelt koonerdamine.