Jälgisin veerandtunni jooksul toidukogujate toimetusi. Selle ajaga jäi silma pigem väga positiivne suhtumine ja üleolevalt reageerijaid eriti ei esinenud. Eriliselt köitis tähelepanu matkaselli välimusega noore mehe optimism. Kolmekümnendates eluaastates, rõõmus ja veidi habemesse kasvanud mees oli ammu oodanud võimalust puudust kannatajatele head teha. Nüüd nägigi ta šanssi ning ladus Toidupanga annetuskärusse üle kümne paki makarone, kaerahelbeid ja isegi õunu.

Veel üks armas juhus jäi silma toidupoe saalis, kus vestlema jäid pisikene vanem memm ning annetusekoguja. Memm oli korvi valinud jahu, õli ja muid kauasäilivaid toiduaineid, mida soovis abivajajatele üle anda. Igaks juhuks küsis naine Toidupanga vabatahtlikult üle, mida oleks hea veel juurde valida. Nende vestlusest tuli välja üks nukker lugu Toidupanga jaotuspunkti abi järele tulnud keskealisest mehest.

Tema pisike sissetulek kulub peaasjalikult elupinna eest tasumisele. Tookord sai mees Toidupangast kaasa lisaks muule abile ka kartulit. Toidupanga vabatahtlik abiline püüdis mehe tuju tõsta ja soovitas kodus omale kena pannitäie praekartuleid valmistada. Selle peale ohkas mees vaikselt: "Aga mul ei ole kodus õli..."

Vanem proua elas tõestisündinud loole kaasa ning läks oma kõige kiiremal sammul annetuste sekka ühte õlipudelit lisama. Õlipudeli poetasin abivajajate kärusse minagi.

Raskusi elementaarsete toiduainete eest tasumisel olen oma silmaga näinud ka Tartu Säästumarketis. Korrektse välimusega pereemal lihtsalt ei jagunud enam sente jahupaki jaoks. Nii ta valiski letile pandu hulgast välja piima ja muud lihtsad toiduained. Kahekilone jahupakk jäi temast maha.

Vaatasin seda kõike pealt ja kirun end siiani, et ma oma abi ei pakkunud. Kartsin, et naine solvub, kui teda vaeseks pean ja lähen oma raha peale pressima. Kui satuksin teist korda samasse situatsiooni, siis ostaksin ilmselt ise selle jahu ära ja viiksin talle järele. Siis jääb tobe rahapakkumine ära ja keegi pea vähemalt sel tasandil piinlikkust tundma.

Reedese Toidupanga aktsiooni juures jäi skeptikute osakaal õnneks minimaalseks. Olin ka ise selle peamiselt vabatahtlikkuse alusel toimiva organisatsiooni suhtes varem üsna skeptiline. Nägin neid sama tüütutena kui lipsustatud pensionifondipakkujaid ja odava elektrienergia lubajaid.

Suure teavitustöö tegi ära möödunud aasta lõpul ETV "Jõulutunnel", kus tutvustati väga otse ja ausalt toiduga abistavat ühendust. Muidugi võib näljaseid lapsi päästma minna ka mõnele muule mandrile, kuid Toidupank annab selleks võimaluse siinsamas Eestis. Mind need paar eurot rikkamaks ega vaesemaks ei tee, kuid mõni pere saab sellest hea kõhutäie ja kindlustunde homse ees.