Aastatepikkune meediapilt ja 2011. aasta integratsiooniseire näitavad, et osalt paralleelmaailmad justkui eksisteerivad: eestlased ja venelased elavad erinevas inforuumis, rahvustevahelisi kontakte on vähe, teineteise kultuuri vastu sageli huvi ei tunta ja ajalugu nähakse erinevalt.

Mitmed Delfi lugejad leiavad, et venelastel polegi soovi Eesti kultuuriruumiga end siduda. Mõned leiavad, et venelased on meeldivamad kui eestlased. Mõned väljavõtted kommentaariumist:

mari

Tegelikult on see fenomenaalne omadus venelastel - elada aastakümneid Eestis ja olla täiesti väljas kohalikust kultuuriruumist. Saavutus, mis vääriks rekorditeraamatut.

mis seal imestada

Miks peaks lõimuma, kas liiva peab ilmtingimata veega segama, kui see pole loodud segunema? Miks proovitakse vägisi mingit ebaloomulikku lõimumist teha ja veel hullem sellele raha raisata?

vv

Ka mina elan pooleldi vene inforuumis! Loen vene Delfit, vene Postimeest, kommenteerin seal vene keeles, minu kommentaarid seal koguvad enamuses miinuseid, kui üritan sealsele põhimassile selgitada elementaarseid Eestis toimuvaid asju (näiteks, et tänava auke ei pea lappima Ansip).

Rahvalaulik

Venelased on väga kenad inimesed. Ja Vene telekanalidki pakuvad üpris palju vaatamis- ja mõtlemisväärset. Rääkimata Vene 19.sajandi kultuurist, kirjandusest - nende puhul rääkides pole ülivõrde kasutaminegi liiast. Ja on ütlemata kahju, et sionistlik-trotskistlik punarevolutsioon vene kultuurimaailma hävitas.

paparatsow

Kui elaks Hispaanias, kaua siis keelt oskamata elaks? Siin ikka mõnel veab küll, kui puht jonni pärast ei taha kohalikku ellu sulada, ka kõige väiksemal viisilgi. Seega nende endi viga, kui Eestit, kui riiki ei pea miskiks ...

Kodanik

Kõik head sõbrad tuttavad just ongi vene, valgevene, ukraina rahvusest ja eestlasi - sõpru pole ühtegi, kuna kõik, kellega olen kokku puutunud on kiuslikud, kadedad ja kahjurõõmsad, kui midagi sul juhtub. Vene inimene on lahke, vastutulelik ja tuleb alati appi ja annab viimase, et aidata. Sellepärast ei sõbrustagi eestlastega, kuna nad ei meeldi mulle üldse.

Eestlane N30

Paljud sõbrannad Eesti venelased, aga räägivad väga hästi eesti keelt, näen neid eestlastena kuna ka Eesti passid. Vahet eriti ei näe, ainult et sõbrannad on truumad ja ausamad. Eestlased on võltsid ja keeravad essu teineteisele koguaeg. Kes naabrist parem.