Arvasin toona, et 10 000 krooni vast tööl käiv inimene ikka tagasi maksta suudab ja nõustusin. Tegin paraku suure vea ja ei suuda siiani uskuda, et ta mulle nii võis teha.

Teadsin ka laenu tagasimaksekuupäeva ja esimesed kuud ka küsisin temalt, kas ta tasub need kenasti ära. “Jah, muidugi,” oli alati tema vastus. Mul ei tulnud tol korral pähegi, et küsida ka maksetõestust. Nüüd mõtlen pidevalt, et oleksin pidanud seda tegema. Praegu see mind muidugi enam ei aita. Mul ei tulnud siis ju pähegi, et ta mind sel moel petta võib.

Mõni aeg hiljem tuli mulle laenuandjalt kiri, et kuna olen käendaja, siis pean nüüd leidma parimad lahendused laenu tasumiseks. Muidugi olin jahmunud, sest seal olid ka välja toodud kuude lõikes makstud summad. Paraku haigutas selle koha peal muidugi täielik tühjus. Hakkasin oma tuttavat taga ajama ja edastasin talle selle teate, kuid isegi siis ei julgenud ta tunnistada, et polnud ühtegi tagasimakset teinud. Ütles vaid, et kontrollib laenuandjatelt, milles probleem täpsemalt on, sest tema on need maksed teinud.

Sinnapaika need asjad ka sel korral jäid, sest olin liialt naiivne kahtlustamaks, et mu tuttav ise süüdi on. Kuu aega pärast seda sain jälle sarnase kirja. Summa oli aga tohutult kasvanud. Mida aga enam polnud, oli minu hea sõbranna. Ma ei saanud teda lihtsalt kätte. Vahepeal oli ta ära kolinud ning pärast seda pole me enam kohtunud, sest ta väldib mind täielikult. Ma isegi ei kujuta ette, kus ta täpselt elab, sest selle väljaselgitamine on väga keerukas.

Lasin asjad täielikult käest ning mõtlesin, et las nad lahendavad need asjad ise ära, mis nad ikka mulle teha saavad. Aga said ja vägagi valusasti. Pank arest mu konto, kus olid üsna suured summad. Ka mul tekkisid võlad, mis kasvasid kiiresti pea 70 000 kroonini. Kuna mul on endal ka rahamured kaelas, ei suuda ma seda summat ealeski tasuda.

Mulle ei saadetud ühtegi teavitust, kuidas oleksin saanud oma vastuväite saata. Paluti lihtsalt vastata, kuidas ma oma summa tasuda kavatsen.

Ma ei tea enam, kuidas edasi käituda — mõistus on täielikult otsas. Kuidas see summa üldse nii suur saab olla? Võtsin kohtutäituriga ühendust ja mu ainus võimalus on laen tasuda ja siis see hiljem kohtu kaudu tagasi nõuda. Olen aga kindel, et kui "sõbranna" seda juba pangale ei suutnud maksta, siis ammugi veel mitte mulle.