Kirjutaksin ka siia oma loo, äkki on sellest kellelegi kasu ja aitab edaspidi õigeid otsuseid teha.

Neli aastat tagasi läksin esimest korda sõpradega ühe Eesti firma vahendusel Soome tööle kaasa.  Eestis naisel sai külas käidud kahe nädala tagant. 

Nii elades pidasin vastu ühe aasta. See aeg oli kohutav!

Elasime kümnekesi kolmetoalises korteris. Elu koosnest sellest et iga jumala päev läksin tööle, tulin hilja õhtul koju ja otse magama. Elasime nagu mustlased, korteri seltskond oli kirju. Suuremal osal korterikaaslastest polnud elus mingeid sihte peale enda nädalavahetusel või vabadel päevadel täis joomise. Elasime peost suhu, firma ja ülemus valmistasid täieliku pettumuse. Palk kippus hilinema ja sissetulek oli täielikult ebastabiilne. Aga midagi oli vaja ikkagi ju teha ja kuidagi pidasime seal vastu.

Selle aasta jooksul tundsin, et pole kuhugi edasi liikunud ei materiaalselt ega pereelus. Võtsin julguse kokku ja hakkasin tööpakkumisi otsima soomlastelt. Suureks probleemiks oli vähene keeleoskus, sest eestlastega koos töötades ei hakanud selle aasta jooksul soome keel külge.

Õnneks siiski sain Soome firmasse ehituse peale üpris kiiresti tööle. Kuna endal ka ehituse erialal paberid olemas, läks asi natukene lihtsamalt. Pärast esimest kuud sain kohe aru, et see asi ei toimi — asjad hakkasid vana rada pidi minema! Aga õnneks sain selle aja peale vajalikud paberid korda.

Siis helistas sõber ja pakkus tööd Soome firmas, kus ta ise oli juba aastaid töötanud. Kohe võtsin pakkumise vastu, sest ka Eesti ja Soome vahel sõitmisest oli väga kõrini ning otsustasime, et võtame naisega siia korteri. Elukoha saime kiiresti, uuel töökohal läks kõik hästi, palk oli stabiilne ja muid probleeme polnud. Naine tuli samuti Soome, läks kohe keelt õppima ja mina suutsin samuti poole aastaga keele suhu saada soomlastega koos töötades.

Soomes ei tasu üüridega võlgu jääda, sest sellest august on väga raske välja rabeleda. Esmatähtis on stabiilne sissetulek. Iga normaalne ehitusmees peaks normaalsete tundide eest saama vähemalt 2000 eurot kätte. Ei näe küll põhjust, miks sellest ei peaks välja tulema, isegi siis kui naine on kodune. Järelikult lähevad rahad kuhugi mujale. Näiteks kahetoalise korteri üür on umbes 800 eurot, korralikule toidule kulub nädalas kahepeale umbes 150 eurot.  

Peale Soome firmasse tööle minekut tunnen, et ei tammu enam elus kohapeal. Nii materiaalselt kui elus üleüldiselt lähevad asjad järk-järgult paremaks. Lõpuks tekib ellu ka stabiilsus ja see on kõige tähtsam!