Vaatasin siis minagi suurest igavusest kõik need pildid üle. Mis meeldisid, neile panin ka "meeldib" ehk andsin oma hääle. Üldmulje piltidest oli aga lausa pettuma panev.

Esiteks, ma saan aru, et kuna teemaks on jõulud, peab pildil laps olema ka jõulumeeleolus, aga vaadata 500 pilti järjest, kus kõigil on päkapikumüts peas? Tuleks leida ikka midagi põnevamat, mis meelde jääks, mitte panna laps lihtsalt, müts peas, maha istuma.

Teiseks, iga vanema jaoks on muidugi tema laps kõige ilusam, aga minu arvates ei ole üldses lahe vaadata, kuidas üks või teine teeb mingit imelikku nägu, mängib toiduga või istub jõuluvana süles. Küllaltki tavaline. Ja kuigi laps pildil näiteks teeb kõverat naeratust ja vanemate meelest on see kohutavalt naljakas, ei pruugi pildi vaatajale samasugust muljet jääda.

Kolmandaks, märkasin päris palju pilte magavatest lastest. Magas üks, hästi, magas teine, ka okei, aga kui juba kolmas magav laps pildil oli, mõtlesin, et mis toimub? See on nüüd siis fotokonkurss? Isegi lapse silmavärvi ei näe - ta nagu polekski seal pildil. Kuigi ka minu üks lemmikutest piltidest oli magav laps, oli temast tehtud pilt, kus ta oli lapsevanema käe peal, tilluke beebi. Pilt oli korralikult tehtud, mõte oli sügav, see läks korda. Niisama kuusepuu all magav 3-aastane minu jaoks midagi erilist ei ole.

Neljandaks, piltide kvaliteet ja reeglitest kinnipidamine on ju alla igasugust arvestust. Võib-olla veidikene on eelis neil, kes on pildid teinud stuudios, aga põhimõtteliselt pean silmas näiteks fakti, et valitakse üks beebi, kes võib olla kuni kolme aastane, aga päris mitmel pildil on näiteks kaks beebit või kaks last. Üks on beebi ja teine suurem, kusjuures pildil tõmbab tähelepanu ikka suurem laps. Keda ma siis nüüd hindan?

Ja viiendaks, viimaseks faktiks pean kirjeldama seda tunnet, mis mind valdas üha enam, mida rohkem pilte olin läbi vaadanud. Nimelt on mul tunne, et jõulubeebi valimine on tegelikult mingi vanemate võistlus, kellel on kõige rohkem sõpru. Nimelt pärast tunnikest, mil hääli sai anda, olid selgelt mõned pildid teistest üle. Ehk nagu hääletus algas, hakkasid nende laste vanemad linke jagama, hääli nuruma ja ilmselt nii ka nende beebi valitud saab.

Mul ei ole selle konkursi vastu midagi, on väga armas, et nii tehakse, aga vanematele tuleks küll südametunnistusele natukene koputada. Milleks oma last eksponeerida? Ta on küll teie jaoks kõige ilusam ja kõige armsam, mis see jõulubeebi tiitel enam annaks? Kui mina oleksin laps, ei tahaks ma küll suuremaks saades teada, et osalesin konkursil, sest mu ema soovis mind tervele maailmale näidata. Tahaksin olla ainult oma vanemate jõulubeebi.