Kui sinagi võtad matkamisest või pidustustest osa, siis saada meile pilte, et teisedki näeksid, millise ilmaga matkatakse, mis matkal toimub ja milline on meeleolu nii matkal kui ka peol! Pilte ja muidugi ka kirjeldusi toimuvast ootame rahvahaal@delfi.ee aadressil.

Petrogradis toimunud eestlaste meeleavalduse mõjul liideti Venemaa Ajutise Valitsuse 12. aprilli 1917 otsusega Liivimaa kubermangu põhjaosa Eestimaa kubermanguga, nii tekkis autonoomne Eestimaa kubermang.

Sellest sündmusest ajendatuna sünnib ka tänane Eesti Vabariigi 100. aastapäeva avalöök. Profimatkajad matkavad täpselt endist piiri mööda ning vastavalt sellele, kuidas nad edasi liiguvad, kustub tänu nende kaasaskantavatele GPS-seadmetele ka piir Eestimaa ja Liivimaa vahel.

Lisaks kulgevad rahvamatkajad lihtsamini läbitavaid radu pidi. Kokku on erinevaid matkamarsruute 18. Üks nendest, mis jõuab otsapidi Kurgjale, on niinimetatud Sakala tee, mida mööda Carl Robert Jakobson Viljandis oma ajalehte toimetamas käis. Selle 12 km pikkuse raja läbib koos matkajatega ka president Kersti Kaljulaid.

Pärast matka jõuavad kõik matkalised üheksasse rahvamajja Tõstamaal, Lõpel, Järvakandis, Lelles, Kurgjal, Oisus, Päinurmes, Sadalas ja Avinurmes, kus saabujaid ootab ees soe supp ja kultuuriprogramm.

Kurgjal peab president Kersti Kaljulaid ka pidukõne ning esinevad Ivo Linna, Ott Lepland ja Lenna Kuurmaa. Alates kella 11-st kuni 21-ni vahendab kuues otselülituses pidupäevasündmusi Eesti Televisioon.

Jälgi interaktiivselt kaardilt, kuidas matkajate kohale jõudes endine piir jupphaaval kustub. Õhtupoolikul ilmuvad kaardile ka Telia "Ma armastan Eestit" mobiilirakenduse kaudu Eestile antud südamed.