Räägin teile nüüd natuke oma Soomemaa tööst. Minu töö on ehitustöö. Olen selline meistrimees, et oskan kohe kõike teha: lammutada, värvida ja ehitada aknaid, katuseid, põrandaid või seinu.

Ma oskan terveid suuri maju kokku panna! Andke ainult kätte ja makske mulle 12 eurot tunnis! Mustalt või mitte, mulle vahet pole. Ma niikuinii aru ei saa, mis on mõlemal juhul plussid ja miinused.

Mulle meeldib teha sellist tööd, kus saab ikka ülemuse eest peita ja võimalikult vähe tööd teha. Samas raha mulle meeldib. Eriti, kui raha tuleb tunnipalga alusel. Siis saab ju lihtsalt oma aja täis tiksuda! Ma olengi aru saanud, et tööl käimise mõte on ülemuste petmine ja tööandja tagant varastamine. Varastamine on nagu palgalisa. Ega firma on ju rikas ning sellel pole vahet, kui miskit vahepeal kaduma läheb.

Tasuta elamine ja tasuline õlu

Ärkan igal hommikul ühes garaažis, mille ülemus meile sebis. Mul on oma tuba, mida jagan veel nelja mehega. Alles hiljuti sain magamiseks ka voodi, nüüd on päris hea elu. Hea on see, et elamise eest ei pea midagi maksma. Mul ju polegi raha!

Mis siis, et teenin kuupalgana välja 1800 eurot, elamise eest ikka raha välja käia ei taha. Seda kulub mujalegi, nagu näiteks õlu ning salaviin, mida siinsed eestlased auto pagasiruumist müüvad. Neil on head hinnad. Ülemus on võlgu ka, sealt saab raha juurdegi. Lubas ülehomme ära maksta!

Lõputu kohvijoomine

Minu tööpäev algab kell 7 hommikul objektil. Sõidame kambaga objektile ja hakkame tööd tegema. Soomes algab töötegemine kohvitamisega. Üldse on seda aega vähe, kui peab tööliigutusi tegema. Soomlased ju ise puhkavad töö ajal palju ning kui kaval olla, saab veel rohkem puhata. Tund ju tiksub!

Ma ei olegi aru saanud, kas soomlaste ülemused lubavad niipalju kohvi juua või on nad sama kavalad nagu ma ise. See on aga kindel, et soomlased toovad objektile kohvi ja seda saab niisama koju viia! Keegi ei saa vist arugi.

Soomes on see ka hea, et kui sulle ikka miskit ei meeldi, siis pidi kuskil olema ehitajate ametiühing, kes ülemusi nüpeldab ning mind kaitseb. Ma ise selle liige vist veel ei ole. Igatahes ülemused keelasid sinna minna.

Hea lihtne töö

Mulle meeldib teha juhutöid ning abitöid. Kaevan midagi labidaga või lõhun haamriga seina. Mulle meeldivad need tööd, kus keegi ei tule midagi selle kohta küsima. Alguses tulin siia firmasse katuseid ja kipsseinu ehitama. Tegelikult olen ka väga hea bobikujuht, aga ma ei tea, miks nad tahavad, et ma abitöid teen. No vahet pole, mulle meeldib ka. Hea lihtne!

Ülemus õiendas, et ma ei tea bobikust mitte midagi. Ülemus on loll ka. Ta ei oskagi ehitada! Kohvipauside ning lõunasöögi ajal me ikka räägime sellest, kui lollid on ülemused või kuidas me ise kõike teistmoodi teeksime.

Minu tööpäev lõpeb kell 16 pärastlõunal. Tavaliselt sõidame koju kaubikuga, aga mõnikord peame koju ka tööriistu viima ning siis ei mahu kõik istuma. Mõned sõidavad siis kongis, meil suva! Kes kongi ei mahu, need lähevad metroo või bussiga. Metroos on eriti hea, seal saab ilma piletita sõita.

3 nädalat tööl, 1 kodus

Õhtuti me suurt midagi ei tee. Tavaliselt joon end lihtsalt täis. Vaatame telekat ja teeme süüa. Meil on ainult üks pliit, mille ülemus tõi ning seega läheb kaua aega, kuni kõik söönuks saavad. Ülemus võiks meile suurema pliidi tuua. Ega me ei hakka endale ometigi ise mingit pliiti ostma! Ma isegi ei tea, kust seda siin osta saaks.

Tööl käin kolm nädalat jutti ja siis olen nädala kodus. Ma elan Jõgevamaal. Koju minnes on ikka hea, kui palk on ka tulnud. Siis on tonn taskus ning hea sõpradega tina panna. Küla peal ikka räägitakse, et mul on palju pappi. No eks on ka.

Sõbrad tahavad ka Soome ehitama tulla. Nad teavad, et ega seal rohkem vaja polegi, kui Soomes tööl olla. Just olla, mitte teha. Nad ei tea, et ma ei saa aru, mida ma teen.