Pole üldse probleemi üksi randa minna, sest võib üsna kindel olla - alati leiad mõne teise üksiku, kes näeb usaldusväärne välja ja kellega saate vastastikku üksteise riideid valvata, kuniks teine ujumas käib. Tallinna suuremad avalikud rannad on ju kõik sellised, et ujumissügavuse veeni jõudmiseks tuleb oma varanatukesest väga kaugele kõndida ja vargavastane valvamisabi on hädasti vajalik.

Nii oli mulgi hiljuti juhus, kus seadsin oma lina teise keskealise daami kõrvale, kes juba üsna varsti palus, et ma ta kotti valvaksin, kuni ta vees käis. Ja kui ta tagasi jõudis ja mina ennast päikese käes juba korralikult ära olin küpsetanud ning omakorda jahutamist vajasin, nõustus ta loomulikult ka minu mammonal silma peal hoidma. Kokkuvõttes saime mõlemad mitu korda niimoodi ujumas käia.

Eks rannas kohtab muidugi igasugust rahvast. Eks jah, lapsed jooksevad ja kilkavad ja ega nad ei oskagi eriti tihedalt rahvastatud liival niimoodi liikuda, et mõnikord liivapurukesi kellegi linale ei paiskuks. Aga lapsed on ju lapsed, ja sellepärast ilma peale kurjaks saada oleks sügavalt mõttetu. Eks seal on ka purjus nolke, aga mina pole veel näinud, et nad kedagi otse ahistama kippunuks, lamisevad niisama isekeskis ja mere mühina taustal see väga silma ei hakkagi.

Eks rannas on ka neid, kes valjusti muusikat mängitavad, olen ka ise sellist seltskonda kohanud, aga neile polnud muud vaja kui vaikselt öelda, et palun kasutage kõrvaklappe. Kohe vaikis vali tümps. Ning ma pean ütlema - neid kõlaripiinutajaid leidub mujal küll oluliselt rohkem, kui rannas, korra olen selliseid ka trammis näinud-kuulnud. See on palju hullem - trammis ei saa sa neist ju piisavalt kaugele ka minna.

Rannas leidub tihti ka üksildasi vanainimesi, kes ülikergesti vähimagi ettekäände peale juttu puhuma tulevad. Tunnistan, see on pisut tüütu, aga samas pole see kindlasti mitte pahatahtlik ja kui enda tuleviku peale mõelda - siis tasub nendega pigem natukenegi vestelda, isegi kui nende jutu sisu pole muud kui et noorsugu peab õpetama ja vaata, lapsuke, et sa ennast ära ei kõrveta, nahavähk tuleb. Sisu on ju õige, ehkki kuulutaja pisut tüütu. Neil puhkudel aga mõtlen ikka, et kes teab, milline ma ise mõnekümne aasta pärast olen...

Kõige hullemad seni on ikkagi rannas suitsetajad. Ehkki ka nemad ei ole otseselt hoolimatud ja pahatahtlikud, paistab, et nad lihtsalt ei anna endale aru - muutlik tuul, mis meie supelrandades puhub, võib ka paar sammu eemale kimuma läinud suitsetaja tubakatossu teiste rannalisteni kanda ja pilliroopuhm ei ole piisavalt suitsukindel sein. Lisaks viskavad need suitsetajad tihti ka konisid maha (vähemalt ma ei tea, et mittesuitsetajatel koniloopimise kommet oleks) jällegi ilmsel ise endale sellest aru andmata. Ja neid loomi pole juba üldse meeldiv oma tekinurga alt liiva seest leida. 

Aga kui see väike vastuolu välja arvata, siis inimesed on rannas ikka ilusad ja head.