Olenevalt vanusest kurdetakse tihti, et kas söögivahetund on liiga vara ning peab puhvetist toitu juurde ostma või söögivahetund on jälle liiga hilja ning kui süüa hommikul kell 7 või varemgi, siis kõht läheb paratamatult tühjaks.

Eestis on praegu põhikoolide õpilastele koolitoit tasuta, sest koolitoidu maksumus on ühe õpilase kohta 1,15 eurot, millest riik toetab 0,78 euroga päevas ning millele lisanduvad ka kohalike omavalitsuste toetused (0,37 eurot.

Gümnaasiumis aga elu selline lill ei ole, seal peab iga laps ise oma sooja toidu eest maksma, mis jääb umbes 22-24 euro kanti, olenevalt kuust. Kui toit ei maitse ning midagi ei söö, võib raha lihtsalt tuulde minna, seega usun, et gümnasistid võtavad sooja koolitoitu veidi tõsisemalt kui põhikooli õpilased, kellele see on neile tasuta.

Kindlasti oleneb sööjate hulk ka sellest, mis tol päeval toiduks on ja kui hea see välja näeb. Ilmselgelt ei kutsu lapsi sööma toit, mis näeb välja sarnane kassioksele, nagu mul endises koolis oli - tatar ja mingisugune oranžika-pruunika kaste segu.

Kurdetakse ka, et söögivahetund on liiga lühike. Toitu tuleb süüa rahulikult, et tekiks täiskõhutunne, kuid praegu põhimõtteliselt muud meie koolis ei öeldagi, kui et lahmi toit sisse ja ruttu minema, et ka teised saaksid istuma ning sööma hakata.

Toidud on ka tihti väga ühekülgsed, ainult kartulid, makaronid ja supp, kord nädalas ka kala, mis paljudel jääb toitumisharjumuste pärast jälle söömata. Endises koolis kasutati meil kontrollportsjoneid, mis oli nii 5. klassi õpilasele kui ka 12. klassi õpilasele sama, mis on naeruväärne, sest esiteks gümnasist maksab toidu eest ning peaks igati suurema portsjoni saama ning ka õpilaste suurus on erinev, seega 12. klassi õpilane vajab rohkem toitu kui pisike 5. klassi õpilane.

Muidugi ma ei ütle, et tuleks võtta kellegi arvelt nüüd toit ära, aga midagi tuleks sellega ette võtta! Õnneks praeguses koolis saab võtta toitu juurde, kui üle jääb ning kontrollportsjoni ka ei ole, mitte nagu mu endises koolis, kus vahetund oli 20 minutit, toit viidi esimese 10 minuti jooksul minema ning kui julged veel öelda, et vabandust, ma ei saanud toitu, siis nähvatakse vastu, et ei, ei, toit sai otsa, kuigi näed et nende taga laua peal on potitäis kartuleid ja kastet.

Seega pean rõõmustusega tõdema, et tõesti olen oma kooli söögikorraldusega palju rohkem rahul kui endise kooli omaga, sest söögid on maitsvamad ja välimus kordades parem. Siiski, alati ei pea endale puhvetist mingit jama kaasa ostma, alati saab eelneva päeva õhtul endale midagigi tervislikumat kaasa teha või võtta, nii et asi ei ole tegelikult nii hull kui kõik arvavad.