See, inimesed, on loodus. See polegi millegi pärast või millegi jaoks, see lihtsalt on. Elame laiuskraadidel, kus krõbedamapoolsed külmakraadid talvisel perioodil on paratamatud. Ja ehkki need ei pruugi alati kalendri ja kella järgi punktuaalselt lubatud ajaks saabuda ja samamoodi graafiku järgi mööduda, tuleb erinevateks klimaatilisteks olukordadeks lihtsalt valmis olla. 

Inimene on kohanemisvõimeline loom - või vähemalt oli kunagi. Praegused generatsioonid aga näitavad silmapaistvat jäärapäisust oma võimetuses (või peaksin ma ütlema kindlameelsuses) kehtivate oludega iga hinna eest MITTE kohanduda. Nii näen ma 15-kraadise pakasega paljapäi liikuvaid neiukesi, vähe sellest, isegi väga paljapäi liikuvaid siilisoenguga noormehi, noori daame õhukeste jopedega, miniseelikute ja pitssukkadega ilma trotsimas. Loomulikult ei käi niimoodi ringi kõik noored - aga need vähesed, kes käivad, lihtsalt torkavad silma, nagu söetükk võitoosis.

Lubage siinkohal mainida, et inimese pea on küll tublisti varustatud veresoontega, aga isoleerivad pekikihti koljul praktiliselt ei ole, misõttu just pea kaudu kaotab inimene suurimal määral kehasoojust. Pead ja kukalt külma kätte jättes riskite, inimesed, lisaks külmetushaigustele ka aju sandistava insuldi või või külmunud kõrvalestade tõttu moondunud välimusega. Võib vist öelda, et inimene, kes praeguse pakasega ilma peakatteta käib, sellel lihtsalt pole kahe kõrva vahel midagi väärtuslikku, mida kaitsta. Pange ometi müts pähe, et külm seda viimastki aruraasukest ära ei võtaks!

Ilmastikuga sobiva riietuse vastu eksib aga loomulikult ka vanem generatsioon. Kui mütsid-sallid-kasukad on nende hulgas juba kasutust leidnud, siis selline kaval leiutis, nagu libisemiskindla tallaga madal saabas näib nii mõnegi jaoks olevat kosmosetehnoloogia. Saan aru, et glamuur nõuab oma osa, kuid kas kümnesentimeetrise killerkontsaga saabas on praeguste ilmadega siiski see kõige õigem valik jalatsina? Kips jala ümber tegelikult ei ole enam nii elegantne asi. 

Ning isegi siis, kui te liigute peamiselt autoga ja jalakäimist põhimõtteliselt ei tunnista, pole tark tegu soojast autost isegi 5 minutiks külma kätte - ja sealt sooja kontorisse - lippamiseks liiga hõredalt riietuda. Just autosõitjad on vastavalt nende külmadega palju halvemini kohandunud kui inimesed, kes praegu rohkem värskes õhus liiguvad ja just neid võib kahe sooja vaheline külmetamine tõsisemalt rabada kui elupõliseid jalakäijaid. Katke ikka vähemalt pea ja selg kinni, ärge riskige oma tervisega!