Kohustusliku raamatu lugemiseks antakse aega tavaliselt üks kuu. Raamatukogud laenutavad kohustusliku kirjanduse raamatu välja maksimaalselt kaheks nädalaks, nii et üks raamat suudab kuu jooksul teenindada kahte lugejat. Seda muidugi juhul, kui raamat tagastatakse õigel ajal.

Kui nüüd on üks ja sama raamat kohustuslikuks kirjanduseks II ja V klassi õpilastele, pealegi ühel ja samal ajal, võite ette kujutada, kui suur on tõenäosus seda ka õigel ajal kätte saada. Tunnen ennast nagu jahikoer, kes mööda linna raamatukogusid ringi jookseb - paraku edutult. Igatahes hakkab mul mõõt täis saama ja pigem andestan lapsele selle kahe, mille ta raamatu lugemata jätmise eest hindeks saab. 

Mida saaks ette võtta, et asi paraneks? Tean, et ma pole ainus, kes selle probleemiga silmitsi seisab, kuulen nurinat igalt poolt. Mõtlesin siis, et tänapäevasel internetiajastul peaks kohustuslik kirjandus olema kättesaadav ka internetis. On ju olemas e-raamatukogu, miks siis mitte seda rakendada ka õpilaste teenistusse? Minu meelest oleks see üks lahendustest ja sellega peaks haridusministeerium tõsiselt tegelema hakkama, kui nad tahavad, et lastel lugemishuvi üldse säiliks.

Niigi on raske praegu lapsi raamatut lugema sundida ja kui siis tuleb veel mõni paks raamat paari-kolme päevaga "läbi neelata," kaob varsti kogu tahtmine raamatut kätte võtta. Raamatut tuleb lugeda mõtte ja naudinguga, siis suudad sellest aru saada ja oluline ka meelde jätta. See peakski ju olema eesmärk, mitte aga see, et olgu aga loetud ja kõik.

Olen siiralt tüdinenud sellest igakuisest maratonijooksust mööda raamatukogusid. Õpetajad ärgu pahandagu, kui need nõutud raamatud lihtsalt lugemata jäävad - minu aeg ei võimalda iga kuu tundide kaupa mööda linna joosta ja oma kaheksa-aastast last ma ka sellele maratonile saata ei julge.