Miks me oleme nii egoistlikud ja tahame, et meil peab jõulude ajal kuusk toas olema? Miks ei piisa sellest, et me läheme linna või asulakeskustesse püstitatud kuuski vaatama? Või kui elame või veedame jõulud maal, siis miks me ei võiks piirduda õue istutatud kuusega? Miks ei võiks ka näiteks Tallinna raekoja platsil ja mujal sarnastes keskustes kasvada elus kuusk?

Mõelge kui palju peab raiuma kuuski, et kõigisse kodudesse, asutustesse, kirikutesse, linna/asulakeskustesse neid püstitada saaks. Muidugi tuuakse kuuski-nulgi ka välismaalt, neid kasvatatakse istandustest jne. Kuid siiski suur osa tuleb mujalt ja üleüldse, miks peaks sellist mõttetut puude raiskamist soodustama? Sama asi on ju ka näiteks karusnahaloomade kasvatamisega, kuigi meil on veel kvaliteetsemad tehiskarusnahad saadaval. Meil tuleks oma mõtlemist muutma hakata, mitte järgida vanu ja iganenud stampe!

Kolme-aastane kuusk on kõigest 3 cm kõrgune. Eestis kasvab kuusk tavaliselt 30 m kõrguseks, maksimaalselt umbes 52 m. Rootsis on aga avastatud isegi kuusk, mille vanus koos juurtega on 9550 aastat! Mõelge siis nüüd, mis võiks saada kõigist neist kuuskedest, mis meie lõbuks maha raiutakse ja põrast jõule prügimäele visatakse. Kas sellel kõigel on ikka mõtet?

Iseasi on kusagilt liinide alt või tihnikust hooldusraiena raiutavad puud, neid tuleb muidugi raiuda.

Tänapäeval on saadaval täiesti ehtsate kuuskede sarnased tehiskuused, mille ostmine tuleb palju odavam, sest seda võid kuni surmani kasutada ja veel lastelastelegi edasi pärandada. Nii et mõtle sellele ökonoomsele ja loodussäästlikule ostule, kui sa ilma toanurgas kuivava kuuseta jõule pidada ei saa.

Kuna jõulukuu on heategemisekuu, siis tehkem head ka loodusele. Kirvega noorte puude raiumine ja siis nende prügimäele viskamine pole mingi heategu. See on selleaegne igand, mil inimene ei teadvustanud endale ökoloogilisi probleeme. Tänapäeval raiutakse aga igapäevaselt üha enam puid ja maailma metsad aina kahanevad. Tegelikult mõjutab see meid kõiki siin Maal.