"Skeem on lihtne. Inimene helistab, lepitakse aeg kokku, vaadatakse rõdu või paneelivuugid üle ja tehakse pakkumine ning kohapeal küsitakse ka ettemaksu. Maksta saab nii sulas kui ka kaardiga, kuna kaardimakseterminal on kaasas. Seejärel tehakse ka leping. Lepingus on kõik kuupäevad kirjas, aga mida lõpuks ei ole, on töö. Aeg, mis lepingus ette nähakse, läheb üle ja firma on kadunud. See kestab nii juba kaks aastat, iga kevad ja sügis. Minu teada on tegemist Läti kodanikega," seletab lugeja.

Kui varasematel aastatel kleebiti silte välisustele, siis tänavu on need kolinud majade koridoridesse, millest paljud inimesed on ekslikult järeldanud, et tegu on ühistu projektiga. Kuuldavasti tegutsevad petturid peamiselt Mustamäel ja Õismäel. Kommentaariumis räägitakse, et sarnased teated on üleval ka Lasnamäel.

Lugeja sõnul on erinevad ohvrid pöördunud kõnealuse probleemiga korduvalt nii munitsipaal- kui ka tavalise politsei poole.

Mupo avalike suhete peaspetsialisti Meeli Hundi hinnangul on antud juhul tegu puhtalt riigipolitsei teemaga.

Ka tarbijakaitse arvates peaks asjaga tegelema politsei...

"Meieni on jõudnud mõned juhtumid, kus väidetavalt ühistu otsusel teeb valitud firma välisfassaadi remonditöid. Sildid on suurte majade trepikodadesse pandud ja kohustus kiiresti ühendust võtta. Petised käivad korjavad kergeusklikelt pensionäridelt kiirelt ettemaksu ja kaovad. Annavad küsimise peale ebakorrektse tšeki ka. Paraku on tegemist võimaliku pettusega ning siinkohal kuulub pädevus vaid politsei- ja piirivalveametile," ütleb tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski.

"Olge selliste pakkumiste suhtes skeptilised. Enne tehingu tegemist tuleks võtta mõtlemisaega ja võrrelda ka teisi pakkumisi ning uurida, mida pakkuja kohta kirjutatakse-räägitakse ning eelistada tasuks ettevõtet, kes vormistab korrektse lepingu ning kellel on olemas ka toimiv klienditeenindus. Tähelepanelikud elanikud võiksid eemaldada oma trepikodadest kahtlased reklaamid," kõlab Turetski soovitus.

...kuid politsei arvates on tegu tsiviilõigusliku vaidlusega

"Politsei poole on Tallinnas tänavu sellelaadse avaldusega pöördutud kaks korda, kuulutusi levitanud ettevõtte suhtes on alustatud väärteomenetlust karistusseadustiku tegevusloata majandustegevuse paragrahvi tunnustel. Kokkulepitud teenuse mitteosutamine ja ettemaksu mittetagastamine on kahe osapoole omavahelisest lepingust lähtuv tsiviilõiguslik vaidlus. Politseil on teada juhtumeid, kus see ettevõte siiski on töid teostanud," teab politsei pressiesindaja Andres Sang rääkida.

"Inimestel tasuks olla tähelepanelik kuulutuste suhtes, mille sõnastusega jäetakse mulje nagu pakutavad tööd oleksid ühistu poolsed, ühistuga kokkuleppel või ühistu korraldatud. Alati tuleks eelnevalt võtta ühistu esindajaga ühendust ja uurida, kas sellised pakkumised on kooskõlastatud.

Soovitaks kõigil olla selliste kuulutuste suhtes pigem umbusklikud, kindel ohumärk on see, kui kuulutuses ei ole ära märgitud ettevõtte nime, kes peaks hakkama töid teostama. Samuti ei tasuks teha ettemaksu ettevõttele enne konkreetse lepingu allkirjastamist, pigem võiks tasumisega oodata vähemalt seni, kuni töömehed on reaalselt objektil ja teevad tööd," lisab Põhja prefektuuri majanduskuritegude talituse juht Roger Kumm.

Kuulutuses märgitud telefoninumbrile vastas reedel vene keelt kõnelev mees, kes ei soovinud asja kohta seletusi anda.