Kalastajate seas on üksjagu segadust tekitanud aga keeluaja lõppemine — kas püük on taas lubatud 10. või 11. maist.

Kahtluse tekkimisel tuleks mõelda kasvõi enda puhkusele. Kui see kestab 1. maist 15. maini, siis tööle ei lähe te mitte 15. vaid 16. mail. Sama lugu on ka näiteks kalastuskaardi kehtivusega. Võtame näiteks Endla järve, kuhu kalastamiseks ostetud kuuajane kalastuskaart kehtib 1. juulist 31. juulini. Vaevalt keegi kahtleks, kas 31. juulil tema luba veel kehtib või mitte. Loomulikult kehtib see ka 31. juulil.

Püügikeelu või mis iganes tähtaja möödumine on sätestatud tsiviilseadustiku üldosa seaduse 6. osas. § 137 ütleb, et kui tähtpäeva saabumine on määratud päevades või suuremates ajaühikutes arvutatava tähtajaga, möödub tähtaeg tähtpäeva saabumise päeval kell 24.00, kui seadusest ei tulene teisiti. Seega kui haugi püügikeeld siseveekogus lõppeb kalapüügieeskirja järgi 10. mail, siis kehtib keeld 10. mai kella 24:00-ni. Ehk teisisõnu võib haugi püüdma hakata 11. mai kella 00:00-st alates.

Peipsi, Lämmi ja Pihkva järves on haugi püük keelatud 15. aprillist kuni 15. maini ning püük on lubatud alates 16. maist.

Võrtsjärves on haugi püük keelatud jäävabas veest 15. märtsist kuni 30. aprillini ning tänase päeva seisuga on püük seal juba lubatud. 30. aprillil lõppes haugi püügikeeld ka meres.

Aimar Rakko
Keskkonnaamet
vee-elustiku spetsialist