Kui Sa oled tõepoolest 28-aastane ärijuht – kas Sa ei peaks olema juba oma enda ettevõtte juht ja kaasmaalasi ise tööle palkama? Küsin seda seetõttu, et kui Sa ei suuda endale selles vanuses ise tööd leida, siis esiteks on see näide meie kõrghariduse suutmatusest inimesi päris eluks ette valmistada ja teiseks Sinu enda isiklik vale erialavalik. Kui oleksid tõeline ärijuht, siis Sa tegutseksid ega süüdistaks Eesti riiki oma töötuses ja Soome põgenema sundimises. Siinkohal võiksid olla aus nii enda kui ka teiste vastu. Tuletan Sulle meelde John F. Kennedy sõnu: "Ära küsi, mida riik saab teha Sinu jaoks, vaid küsi endalt, mida saad teha Sina riigi heaks!"

Võimalik, et Sinu loo taga on halvad ärilised otsused ja/või laenud, mis ei võimalda Sul oma endist elustiili sellisel kujul jätkata. Sellisel juhul ole hea ja räägi ausalt, et Sa oled hädas ja vajad abi. Praegu jääb mulje, et Sa lihtsalt üritad põgeneda ära poriloopimisega, tehes peasüüdlaseks Eesti tööandjad ja riigi, asjas, mille üle on tegelikult Sul endal kõige suurem võim.

Miks Sa ei ole kordagi kaalunud ümberõppele minemist ajal, mil meie riik loob kõik võimalused selleks, et inimesed saaksid ebaõnnestunud eriala vahetada ja tööd leida? Keegi ei saa aidata inimest, kes ei taha end ise aidata.

Nii nagu kõrgharidus ärijuhtimises ei tee Sind 2014. aastal enam tegijaks, pole ka ärijuhtimine elukutsumus, sest vastasel juhul oleks Sul ammu juba oma firma. Muide, oleme praktiliselt eakaaslased ning ajal, mil me Sinuga õppisime, oli kõrgkoolides suure raha teenimise lootusega ärijuhte sadades, ent paljud neist on täna töötud just sel põhjusel, et nemadki ei suuda oma ärijuhtimise tiitlit CV-st maha võtta. Oma loo ja sealt õhkuva hoiaku põhjal ei erine Sa ju mitte millegagi teistest oma konkurentidest. Loodan, et arvestad ka sellega, sest viimaseid tuleb igal aastal juurde ning kahjuks on nad Sinust oluliselt nooremad. Oleks viimane aeg üle saada oma egost.

Soome kolimine ei ole lahendus mitte kellelegi – ka mitte Sulle endale, naisele ega koerale. Mul on kahju, et Sa pole kordagi teinud katset oma elukvaliteeti tõsta, pigem üritad meeleheitlikult minevikust kinni hoida. Selle asemel, et pettumust ja viha meie riigi peale välja valada, võta end käsile, vii oma oskused lõpuks kooskõlla tööturu vajadustega!

Püüa aru saada ka sellest, et 1000-eurose ja enama palga küsijad ei püsi lihttöölisena, mistõttu personalispetsialistid väldivad neid teadlikult. Samuti võiksid proovida enne lahkumist kasvõi ettevõtjaks hakkamist, mille alustamistoetusi on Eestis piisavalt. Veelgi parem, kui teeksid seda koos oma naise ja sõpradega, et saaksite ühiselt luua midagi, millest võiks välja kasvada Sinu panus ja erilisus meie väikese kodumaa hüvanguks.

Mul on unistus Eestist, kus keegi ei süüdista riiki oma tegematajätmiste pärast. Pealegi, riik – see oleme ju meie, kodanikud – ka Sina ja mina. Sestap, ole enda vastu aus, võta eest silmaklapid, suuda esmalt oma egost üle saada ning viimaks ka mööda vaadata. Saa endast üle, heas mõttes!