Poiss ise on vene rahvusest ja teda ootas kolmapäeval ehk täna eesti keele eksam.

Kuna mulle meeldis koolipõlves nii kirjandus kui ka ajalugu, siis mõtlesin, et miks mitte. Otsisin internetist mingid täpsemad vastused mõttega, et laps saab siis teema kähku ära õpitud ning eksami enda sõnadega ära tehtud. Aga kus sa sellega.

Esimene küsimus oli: millal tekkis eesti palgulaskirjandus ja miks. Nii läks edasi kuskil 15 küsimust. Esmalt hämmastas mind see, et kui sa teed õpetajana vene keelt kõnelevatele lastele eksamiküsimusi, siis miks sa kirjutad need eesti keeles enda käekirjaga, millest isegi eesti keelt emakeelena kõnelev inimene aru ei saa.

Teiseks oli huvitav see, et kahe tunniga suutsin leida vastuse ainult ühele küsimusele ja seegi oli poolik. Muidugi oli internetis üks õppematerjalide jagamise leht, kust ma ilmselt oleks ka vastused rutemini saanud, aga seal pidi registreerima ning koguma piisavalt punkte, et üldse seda faili alla tõmmata.

Mis materjalid?!?
Siis palusin, et naabrinaine küsiks poisi käest neid materjale, mis õpetaja talle õppimiseks andis. Kui mina läksin ükskõik mis teemal eksameid andma, siis anti meile materjalid, mille põhjal õppida. See on loogiline, kui kuskilt mujalt neid ei leia.

Seepeale ütles naabrinaine, et poiss oli teinud suured silmad ette ning küsinud: "Mis materjalid?" No anna abi! Pärast hoovis kokku saades küsisin üle. Poiss tõsiselt ei teadnud, millest jutt käib, sest õpetaja ei olnud andnud talle mitte midagi, mille põhjal õppida ja neile küsimustele vastata.

Nüüd ma saan tõsiselt aru, miks venelased vihased on. Asi ei ole mitte selles, et nad ei taha õppida eesti keelt. Hoopiski selles, et neile lihtsalt visatakse sellised paberid ette ja hakaku aga kirjutama-lugema.

Minu eesti kelle eksam oli võrreldes nende omaga vägagi lihtne. Mis meil siis oli? Kirjand "Miks ma armastan Eestimaad". Komad ja kirjavahemärgid.

Aga see, mis venekeelselt lapselt nõuti, on lihtsalt naeruväärne! Ilmselt enamus seal klassis kukuvad oma eesti keele eksami läbi, sest õpetaja ei saa oma tööga hakkama või lihtsalt ei viitsi.