Teemalaagris, millest võttis osa 71 last ja 14 täiskasvanut, hindasid noored atraktiivseimaks reedeöist Rakvere linnuse külastust.

„Vahel on vähem. Sel korral on laagris lihtsalt põnevaid asju,“ selgitas suurt osalust kodutütar Hannamari Soidla. „Me läksime ju öösel, kell oli kaksteist – veerand üks. Kui juba linnusest sisse astusime oli muidugi juhtide poolt ehmatada vaja,“ jagas muljeid viieteistaastane Soidla, kelle ütlusel räägiti linnuses piinapingist ja külastati ka põrgut.

„Mina ei ole varem laagris käinud. Mulle meeldisid need hobused,“ sõnas öist linnust külastanud  kaheksa-aastane Haljala tüdruk Kristel Aasumets. „Mulle meeldib. Siin laagris saab palju mängida,“ lisas nääpsuke tütarlaps, kel „Harry Potter tuleb Eestisse“ näidendis tuli kehastuda poemüüjaks.

Ka Viru ringkonna Kodutütarde noorteinstruktor Aive Ott meenutas, kuidas veel ka laupäeval laste silmad linnuse külastusest särasid. „Tagasisidest tuli hästi palju positiivset. Ühtegi tegevust sellist ei olnud, mis lastele ei meeldinud,“ sõnas Ott.

Laupäeval järgnes filmiõhtule ja öisele linnusekülastusele etendus „Harry Potteri Eestisse tulek“, jalutuskäik tammikusse, peanõia valimine ning tants ja trall. Pühapäeval räägiti noortele narkootikumidest ja eneseohutusest ningt turvalisusest. Õpetati ka salakirja tegemist ning mängiti sellekohane mäng.

Laagris täienes kodutütarde pere seitsme uue liikme võrra ja ühe toetajaliikme näol. Verivärsketel liikmetel tuli lugeda kodutütarde pühalik tõotus ja enne liikmeks vastuvõtmist sooritada kodutütarde VI järgukatse, mis hõlmab kodutütarde teadmisi väga erinevatel aladel.

Viieteistaastane Hannamari Soidla hindab kodutütarde organisatsiooni väärtust just eluks vajalike oskuste tõttu. „Minu jaoks on see elementaarne, et ma õpin, kuidas hakkama saada, ” selgitas Soidla. “Sul on kunagi ise vaja hakkama saada, sa oled ise kunagi koduperenaine – sul on vaja õppida süüa tegema jne,“ selgitas Soidla kodutütreks olemise väärtust ning lisas, et laager annab lihtsalt teatud määral vaheldust. „Näiteks me oleme kah tüdrukutega käinud telkimas. Nad ei oska isegi telki üles panna. Nad ei oska lihtsalt metsas niimoodi hakkama saada,“ selgitas Soidla oskuste arendamise võimalust.

„Meil ei ole ainult see telgi püstitamine. Tüdruk peab tulevikus oskama olla hea ema., oskama süüa teha,“ lisab Väike-Maarjas kodutütreid juhendav Silvi Aasumets, kes juhib noori just seetõttu, et laste silmad löövad tegevustest särama. „Nad saavad rohkem käia, kui tegelikult tavaliselt koolis olles – tegevusi on igal pool. Õpivad hakkama saama igasugustes olukordades.“