Halvema hoidis ära tolleaegse peaminister Edgar Savisaare raadiopöördumise peale Toompeale appi rutanud tallinlased ja ümberkaudsete piirkondade elanikud, sundides märatsejad taltuma ning lossi sisehoovist ja platsilt lahkuma. Öösel kell kolm võttis Eesti Vabariigi valitsus vastu otsuse kodu, rahu ja ühiskondliku korra ning kodanike turvalisuse tagamise luua organisatsioon „Eesti Kodukaitse“.

Nende sündmuste meenutamiseks hakati alates 1993. aastast korraldama teatejooksu „Toompea 18.45“, millega tähistati ka Kodukaitse organisatsiooni loomise aastapäeva. Kahjuks traditsioon katkes peale Kodukaitse organisatsiooni tegevuse lõpetamist 1996. aastal.

Eesti Kodukaitse Ajaloo Selts otsustas traditsiooni taastada ja hakata 15. mail taas korraldama ajaloolist teatejooksu.

Nii lülitatigi teatejooks sel aastal Tallinna päeva ürituste kavva ja eile 15. mail peale 17 aastast vaheaega toimus taas. Üritust toetasid ja läbiviimisele aitasid kaasa Tallinna kultuuriväärtuste amet, Kesklinna valitsus, spordi- ja noorsooamet ning munitsipaalpolitsei amet

Võistlust oli avama ning osavõtjaid tervitama tulnud Kesklinna vanema asetäitja Raivo Raave ja kolonel Henn Karits, kes andis edasi Kodukaitse esimese juhi, Andrus Ööveli, tervituse.

Starti läksid 5 naiste ja 6 meeste võistkonda. Pea olid ka uued, 2012. aasta võitjad selgunud.

Naistest võitis esikoha politsei- ja piirivalveameti võistkond, teiseks tuli Saue linna naiskond ja kolmandaks sisekaitseakadeemia. Meestest osutus parimaks sisekaitseakadeemia, teise tulemuse saavutas politsei- ja piirivalveameti ning kolmanda Eesti Päevalehe võistkond. Kõiki esimesele kolmele kohale tulnud võistkondade liikmeid autasustati medalite ja diplomitega, ning esikohale tulnud võistkonnad said kuni 15. maini 2013 hoiule rändkarika.

Vaata fotosid!