Delfi lugeja tabas hetke lennuväljalt, kus mõlemad PERH-i reanimobiilid lennuki külje all seisavad ning on valmis kohe patsientidega minema sõitma.

“Kahe inimese transportimine raviasutusse politsei- ja piirivalveameti lennusalga õhusõidukiga ei ole harukordne. Kui raviasutusel on saata kaks patsienti korraga, siis seda tehakse, seda võimaldab õhusõiduki mahtuvus. Nii kopteritesse kui lennukisse mahub kaks patsienti. Kahe patsiendi toomine korraga tuleb ka maksumaksjale odavam,” rääksi Delfile politsei- ja piirivalveameti nõunik Priit Põiklik.

Politsei- ja Piirivalveameti õhusõidukitest kasutatakse raviasutuse tellimuseks helikopterit AgustaWestland ja lennukit L-410. Kui kopter saab maanduda otse Põhja-Eesti Regionaalhaigla platsil, siis lennukiga tuuakse patsiendid Tallinna Lennujaama.

Teisipäevane lend, millega toodi kaks patsienti, oli tellitud Põhja-Eesti Regionaalhaiglalt ja see tuli Kärdlast. Patsiendid toodi lennukiga. Mõnest erakordsest sündmusest, millega seoses kaks patsienti korraga toodi, meile teada ei ole.

Teiesipäeval oli veel ka üks kopteri lend Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse ja see oli Kuressaarest. Toodi üks patsient.

Tegelikult on ju niisugused lennud kõik pigem erakordse iseloomuga, selgitas Põiklik, sest transporditakse patsiente, kelle puhul maismaatranspordi kasutamine on vastunäidustatud. Need võivad olla ka raskes seisus patsiendid, kelle puhul on ajafaktor oluline.

Peamiselt tuuakse patsiente Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse saarelt ehk Kärdlast, Kuressaarest, Vormsilt, harvem ka Narvast ja Jõhvist. Lähemalt nagu Paide või Rapla patsiente lennusõidukiga ei tooda.

Lennusalga kopteri ja lennuki teenuseid kasutatakse haigete transportimiseks keskmiselt 10 korda kuus.