Kuus aastat tagasi tekkinud üheksa auku olid keskeltläbi 25-sentimeetrise läbimõõduga. Tollal sai meediat nendest aukudest teavitatud. "Torupillitalu järve jää purustas meteoriidisadu" kõlas Aktuaalse Kaamera esiuudis. Olin sellest väga ehmunud, et kust küll selline info, kui keegi ei olnud jõudnud veel asja uuridagi.

Auke käisid uurimas igat sorti uurijad, alates meteoriiditeadlasest Reet Tiirmast ja lõpetades ufoloog Ivo Tarmistuga. Mõõdeti küll vee temperatuuri ja kiirgustaset, küll keemilist koostist. Jää all käis tuuker. Ei leitud jälgegi ei meteoriitidest ega ka allikatest aukude all. Välistatud olid kalamehed, kalad ja veeloomad.

Üks väga tuntud teadlane, vastates raadiokuulaja küsimusele aukude tekkepõhjuste kohta, ütles, et seal tegi keegi lihtsalt pulli. Kui lätlased olid pulli teinud ja kaevanud maasse paraja "meteoriidikraatri", kirjutas Postimees, et analoogseid petuskeeme on läbi viidud ka Inglismaal, kus inimesed teevad ise viljaringe, ja Lõuna-Eestis, kus nad teevad järve jää sisse auke.

Kui kaks aastat hiljem, 2011. aasta talvel, avastasime hommikul kaks 2,5-meetrise läbimõõduga auku, mis olid tekkinud ühe öö jooksul 40 sentimeetri paksuse jää sisse, otsustasin ma vaikida ja meediat mitte asjasse segada, et mind petiseks ja pullivennaks ei nimetataks.

Armas Eesti rahvas, nüüd, meie riigi sünnipäeva järel, otsustasin siiski seda vabariigi aastapäeval avanenud vaatepilti teiega jagada. Nagu fotolt näha võite, on suure augu kõrval väiksem kaaslane. Nende kahe augu kominatsioon sümboliseeriks justkui meie koduplaneeti Maad, mille ümber tiirleb Kuu.

Nagu näete, ei ole jää augu pealt veel päris ära sulanud ja sellel on näha lausa suusajäljed, mis tõestab, et auk on tekkinud alt ülespoole. Ma ei tea ühtki pullivenda, kes oskaks sellist pulli teha.