Parima pääsetee eesolevast kriisist saavutab see eurotsooni riik, kes julgeb esimesena kriisiaja välja kuulutada ja sellega seoses teeb radikaalsed muutused oma majanduses ning siseturul.

Mida see võiks tähendada?

Esmalt kõikide piirangute eemaldamist töötamiselt ja ühiskonna maksimaalne töölistamine ehk siis ühiskonnast jälle ühiskonna tegemine. See on ju absurdne, et riik (meie ise) maksab raha niisama kodus istumise eest ja samas takistab riik (meie ise) maksukoormuse näol tööle minemist! Selline olukord on rumalus - kes on terve, see peab kodus istumise asemel tööd tehes teenima ja riik ei tohi võtta liigkasu inimestelt, kes teenivad ainult elatusmiinimumi.

1. Kõik, kes on terved, need mingu tööle ja palgalt, mis jääb alla toimetulekupiiri, tuleb kaotada kõik maksud!

Riigi karvane ahnusekäsi tuleb kinni siduda ja äri- ning ka ametiühingute omakasupoliitika viia kuhugi eemale, kus ei valitse kriisiaeg. Tööd on alati ja tööpuudus näitab lihtsalt ühiskonna tahtmatust seda tööd teha.

2. Koheselt võtta kasutusele riigisisene alternatiivekvivalent!

Olgu selleks talongid, Eesti veksel või oravanahad - vahet pole - kuid paralleelselt mädaneva euroga tuleks võtta kasutusele riigisisene maksevahend ainult oma riigi kodanike jaoks. Riigiteenistujatel peaks palgast pool ja erasektoris vähemalt kolmanik moodustama selline maksevahend ja selle maksevahendiga oleks võimalik osta ainult kodumaist toodet või teenust. Eesmärk on katvam, kuid mõte lühikene - omas kodus on vaja ellu jääda.

3. Prioriseerida kohalik töö, tootmine ja teenused!

Absoluutselt totter on osta tšehhi klaasimeistritelt vabadussamba jaoks klaasi, süüa saksa kaerahelbeid kohalike kaerapõldude keskel või kasutada inglise kullerteenust riigisiseste pakkide veoks. Riik on riik, mitte võõrkapitali läbisõiduhoov.

4. Üles leida iga maakonna ausad ja usaldusväärsed inimesed (loodetavasti neid veel on) ja anda neile kodanike esindusõigus oma regiooni ametnike ja poliitikute töö kontrollimiseks!

Taoline avatus oleks reaalne hirmutusvahend tagatubade jaoks, kes seni on enne "libisemisi" lihtsalt ukse sulgenud.

5. Peale üldist aususe nõuet viia see nõue sisse ka individuaalses mõttes, sest rasked ajad on alati rasked ka korrakaitses!

6. Peame aru saama, et peaminister Ansipi ütlus: "Iga mees on oma õnne sepp," ei ole riigi(mehe)lik!

Kui tahame olla koos ja elada meid kaitsva riiklusena, siis tuleb öeldu muuta selliseks: "Iga mees vastutab oma maksimaalse panusega õnneliku riigi loomise eest, kuid mitte nii, et ta seejuures teisi mehi oma panusega kahjustaks."

Kui tahame elada oma riigis, siis tuleb käituda riiklikult. Ka poliitikud, ministrid ja see kikilipsumees, kes kusagil euroliblikaid kollekstioneerib, peavad vastutama oma riigi eest: mitte ajama riigis euroasja, vaid mõistma, et peale seda, kui euroasi on ses riigis aetud, on riiklus hävinenud.

Majanduses tuleks riigist väljuv eksporttoode/teenus ühiselt muuta üliatraktiivseks, sest me võistleme! Taevas halasta, kui sellest ei ole veel aru saadud: elu on ääretult karm ja me oleme sunnitud võistlema. Erinevalt eepostest ei ole tegelikkuses valgeid laevu ega hiigelkujusid, kes tuleksid ja hakkaksid palehigis siinset saamatut põlve uueks looma. Ei ole. Kui ollakse saamatud, siis saadakse peksa. Ja korralikult. See on fakt. Teisi saab aidata siis, kui oma hoov on korras, kuid esimene samm: oma hoov korda! Riiklikud soodustused, toetused ja koolitatud tööjõud peavad soosima eksportettevõtlust ja suutlikumat toodet/teenust, millega saaksime teistega võistelda.

7. Korruptiivne ärimajandus tuleb lammutada!

Kui arstidest on puudus, siis koolitatakse rohkem kohalikke arste ja arstide liidul ei tohi olla õigust seda koolitust takistada. Kes koolitatutest lahkub, selle väljaõppe peab uus tööandja kahekordselt kinni maksma, sest - sõber hea - äri on äri. Just nii käituvad näiteks ärilised spordiklubid mängijaid ostes ja müües.

Kas selleks koolituseks on meil esmast raha? Jah, on. Selleks on raha, kui see on meie ühiskondlik probleem nr 1 või nr 2! See raha on probleemide 10, 11, 20 ja 57 taga. See raha on täna ülikalli äriteenuse kukrus. See raha on täna onupoeglikes lepingutes ja poliitilises korruptsioonis. See koolitusraha valgub täna monopoolsuse okastraadiga kinni seotud riigist niisama välja. Näiteid on veel ja veel, aga mõte ei muutu: korruptiivne ärimajandus tuleb lammutada.

8. Lapsed prioriteediks ja kohe!

Ilma lasteta ei saa me niikuinii hakkama. IRL-i populism emapensionist on saamatu fantaasia, sest aidata pole vaja "kunagi", vaid lahendada probleem nüüd ja kohe. Need linnajuhid, kes teevad endale televisiooni, kuid ei leia samas raha lasteaiakohtade jaoks, tuleks suunata klounideks tsirkusesse, kus vigade tegemine on lubatud ja naljakas. Laste sündimiseks tuleb luua reaalsed alused. Kool ja kodu peavad saama riigi vundamendiks. Tulevase riigi, sest hetkel on riik narmendav.

9. Kõigil tuleb rahuneda, panna silmad kinni ja paluda ka Taaralt, et eeltoodul oleks mõte ja et vaenuväed ei suudaks saavutatut seejärel tuhaks ja tolmuks tallata.

10. Tuleks alustada.