Tavaline eestlane hambaarsti eriti tihti ei külasta ja seda mitte seetõttu, et tema hambad ideaalses korras oleksid, vaid pigem sellepärast, et hambaravi on kallis ja ravikulude hüvitis lihtsalt naeruväärne (19 eurot aastas).

Hammaste valgendamisest ei maksa eestlaste puhul üleüldse rääkida, sest sellise iluprotsetuuri jaoks pole "väikeses edukas Eestis" küll kellelgi raha kuskilt võtta, kui sa just muidugi ei juhtu olema üks neist 101 seal üleval.

See ongi see koht, kus põliseestlasele tulevad appi kodused valgendamisnipid või siis uued valgendavad hambapastad.

Kodused valgendajad

Enne hambapastade juurde asumist uurisin kiirelt internetist, milliseid koduseid hammaste valgendamise meetodeid inimesed eelistavad. Näiteks on soovitatud oma hambaid pesta sidrunimahlaga, tulemuse pidi andma korraliku, kuid samal ajal hoiatatakse, et sidrunimahl pidavat  hambaid tapma. Peale sidrunite on pakkumisel ka köögiviljad ja maasikad, millega hambaid hõõrudes pidid need valgemaks muutuma, siiiski võib see olla ohtlik, kui hiljem hambaid tavalise pastaga üle mitte pesta.

Kõige värvikam, kuid kuuldavasti tõhus ja populaarne võimalus tundub olevat hammaste hõõrumine puutuha ehk söega. Seejuures soovitatakse hambaid nõrgemalt harjata, siis pidavat kahjustused väiksemad olema.

Need võimalused tunduvad minu jaoks liialt ekstreemsed ja võimlus iga hommik hambapasta järele ulatades sealt eest potitäit sütt leida, millega siis rõõmsalt ja püüdlikult hambaid hõõruda, ei paneks mind just rõõmust kihelema.

Valgendamine hambapastaga Blend-a-Med 3D White

Alustasin katsetamist Blend-a-Med 3D White hambapastaga. Pärast esimest korda ei oska tavalise hambapastaga võrreldes küll mingisugust erinevust välja tuua, suhu jääb samasugune mõru maik ja hambaid kontrollides ei tundu need küll valgemad. Ainuke vahe, mida märkan, on see, et esihambad hakkasid pärast hambapesu läbipaistvamaks muutuma.

Pärast nädalat pesemist avastan, et vahetult peale hambapesu muutuvad hambad pigem tuhmimaks, kuid pärast hommikusööki taas valgemaks.

Teise nädala lõpuks on tõesti märgata hammaste vähest valgenemist, kuid suurt vahet tavalise ja valgendava hambapasta vahel ei tundu olevat.

Alles peale eksperimendi lõppu märkan, et poes on müügil ka Blend-a-Med White Fresh hambapasta, mis jätvat suhu palju värskema lõhna ja maitse.

Valgendamine hambapastaga Colgate Sensation Whitening

Peale nädalat Blend-a-Mediga teen nädalase pausi (mil pesen hambaid tavalise hambapastaga), sest kohe Colgate´i  kasutama hakates võib tulemus jääda petlik.

Pärast nädalat pingeteta hambapesu on aeg hirmuga kätte võtta Colgate Whitening hambapasta. Miks hirmuga? Nimelt sellepärast, et päev enne eksperimendi algust lugesin Rootsi teadlaste uurimust, milles seisis (tsiteerin):

"Hämmastavalt halbu puhastamistulemusi näitas testis ka maailma üks müüdumaid valgendavaid hambapastasid Colgate Sensation Whitening, mis ei suutnud eemaldada ei kohvi-, tubaka- ega ms plekke."

Selliste teadetega alustangi Colgate´i  katsetamist. Samuti nagu Blend-a-Med White´igagi erilist vahet tavalise hambapastaga ei ole, siiski valgendavate hambapastade vahe üksteisega on tuntav.

Colgate´i maik on veelgi mõrum ja tagumisi hambaid pestes tekib vägisi okserefleks, kohe kuidagi ei sooviks sellist kogemust igaks hommikuks ja õhtuks.

Esimesel päeval mingit suurt muutus ei märka, hambad tunduvad samasugused nagu tavalise hambapastaga pestes.

Pärast nädalast hambapesu pean tunnistama, et tulemused on tõesti veidi paremad kui Blend-a-Mediga hambaid pestes. Siiski ennatlik on veel järeldusi teha, sest Colgate´i hambapastapakk reklaamib välja 14 päevaga valgemaid hambaid.

Algse elamuse peale ei osanud ma midagi head sellest hambapastast loota, kuid ei, hambad on tõesti valgemad kui Blend-a-Mediga pestes. Ehk tuli hea tulemus sellest, et ma ei joo kohvi ega suitseta, sest neid plekke ju uuringute järgi Colgate ei eemalda. Nii et suitsetajatele ja kohvijoojatele ei julge soovitada.

Igatahes, kellel soovi natukene valgemaid hambaid saada, leidke endale sobiv valgendav hambapasta või võtke ahjus sütt ja laske hambad sellega üle!