Ei saa öelda, et see oleks liiga keeruline ettevõtmine olnud. Igal esmaspäeval saab enne kella 8 hommikul tema kontoris vastuvõtuks ennast kirja panna. Sellele järgneb kohustuslik molutamine. Harjunud või mitte, aga 3,5 tundi mitte midagi teha on siiski tüütuvõitu. Esmaspäevane The Nation sai selle aja sees 3 korda läbi loetud.

Aga parlamendiliige üllatas. Kuuldes, et ma olen Eestist, algas jutt, kuidas temagi on 19 aastat tagasi Eestis käinud. Et kui tore Tallinna vanalinn on jne. Ja et tal on senini olemas kuskilt linnamüüri äärest ostetud kootud kampsun. Igatahes puhta positiivsed emotsioonid.

Finantse muidugi ei saanud, kuid ehk hiljem mingit sorti toetust siiski saab. Nimelt tuli kõigi jutu sees märgitud asjade kohta midagi avaldusetaolist kirjutada. Sai tehtud ja loomulikult paberil välja trükitud ja PM kontorisse toimetatud. E-postiga saadetut jääks igavesti läbi vaatamata.

Erinevalt Eesti parlamendiliikmetest on Keenia parlamenti valituil eelarve, mida oma äranägemise järgi kasutada. Aga sellele pihta saada on muidugi keeruline, sest tahtjatest puudus ei näi olevat. Kui iga nädal käib mitu MTÜ-d raha küsimas, siis on see täitsa mõistetav.

Tänase päeva kokkuvõte on siis umbes 30 minutit asjalikku aega, milleks oli vaja ära kulutada terve valge aeg. Nii need asjad siin Aafrikas käivad. Raha võib mitte olla, aga aega – seda juba leidub.

Mõned asjad vist ikkagi pole läinud päris plaanitult. Nagu selgus, olen elupaiga valinud kuhugi, mida võiks kutsuda ööklubide piirkonnaks.

Ei, minu maja kõrval pole ühtegi ööklubi. Aga vastu pühapäeva pole sellele vaatamata erilist lootust, et magada saaks. Piisab, et kilomeetri raadiuses on aktsioon käimas. Ühe vabaõhu ööklubi vilkuvad tuled on ka minu rõdult kenasti näha.

Tegelikult tekkis päris huvi, et oma silmaga see värk üle vaadata. Turvalisuse kontrolliks tegin juttu maja ees tolgendavate tegelastega. Selgus, et kõik rääkijad on pärit Etioopiast. Varsti ootab vist ees möödapääsmatu külaskäik Etioopia restorani – kus saab isegi tefist tehtud injeerat. Väljaspool Etioopiat suhteliselt tundmatu värk.

Selle turvalisusega pidi siiski natukene kriitiline olema. Peale kümmet õhtul justkui tänaval jalutada ei tasu. Eriti mõnel mzungu-tüüpi tegelasel.

Võimalik, et varsti külastan mõne lähedase peopaiga siiski ära.

Arengukoostöö, humanitaarabi ja maailmahariduse valdkonnas tegutsev MTÜ Mondo lähetab kuni 2015. aasta lõpuni Välisministeeriumi arengu- ja humanitaarabi projekti raames Aafrikasse ja Aasiasse 18 oma ala kogenud eksperti, kes 2-6-kuuste lähetuste jooksul panustatavad koostööpartnerite projektide arengusse.