Mida sogasem on vesi, seda enam eestlasele meeldib. Kui vaimumaailmast räägib mõni new-age või mõne teise salapärase vaimse voolu esindaja, siis kuulatakse ja usutakse. Kui vaimsetest asjadest räägib kristluse esindaja, siis tekib plioo ette. Paraku on vaimsegi tervisega nii, et mida hämaramalt asja aetakse, seda laialivalgunum ja ka ohtlikum on tulemus. Andes end nii kergekäeliselt tundmatute jõudude meelevalda, võib suurema tõenäosusega olla tulemuseks pettumine ja jõhker ärakasutamine.

Täna, kus arstid üha lahkuvad välismaale ja asemele jääb tühjus, siis täidab miski ka selle tühjuse, sest kus nõudlust, sinna tekib ka pakkumine. Ja nagu me näeme, muutuvad üha populaarsemaks igasugused soolapuhujad ja hiromandid. TV 3 on väga õigeaegselt paisanud eetrisse Vene "Selgeltnägijate tuleproovi". Samal ajal nende sõsarkanal TV 12 promob Jututoa saates eesti kohalikke "selgelt(vaeg)nägijaid". Näiteks istub seal otseeetris keegi "ennustaja" Edgar. Ja rahvas muudkui raiskab oma raha ja helistab saatesse ja saadab SMS-e. Teda häiri põrmugi, et sel "ennustajal" Edgaril on kolme klassi haridus ja ta oli üheks persooniks ETV 1998. aasta dokumentaalses saatesarjas "Kuritöö ja Karistus", alapealkirjaga "Kelm Edgar Egipte". See saade tutvustas teda kui kriminaalkorras karistatud petist, kes müüs inimestele võõrast vara (kortereid, autosid ja muud).

Kui juba suure Venemaa pealt leitakse käputäis mingilgi määral selgeltnägijat meenutavaid tegelasi, siis saab igaüks aru, et Eestist ei leita isegi kedagi, kes kaugelt meenutaks selgeltnägijat. Aga rumalat ja lihtsameelset rahvast see kõik ei häiri. Edu neile siis oma raha tuulde pildumisel. Eestlane pole mitte Euroopa ateistlikum rahvas, vaid usklikum - me usk on ebausk!

Tundub, et eesti rahva vaimne tervis on tõesti väga kõvasti alla käinud, kui ei suudeta selgeid soolapuhujaid ära tunda. Rikas peab ta ka olema, et nende soolapuhujate tsirkuse eest veel raha peale maksab. Aga ega raha eest mõistust ei osta. Näiteks kui oled omale SMA-laenudega tekitanud hiiglaslike ja aina kasvavate võlgade nõiaringi, siis raha soolapuhujatele viides sellest lahti ei saa.

Aga alternatiiv arstidele oleks ka veterinaarid. Lõppude-lõpuks ega inimese ja looma vahe polegi nii hirmus suur. Eks meiegi oleme tegelikud ühed imetajad. Nii et miks mitte tulevikus minna haiguse puhul veterinaari ukse taha haigete järjekorda, kus sinu ees ja taga seisavad mullikas ja kesik. Küll inimene harjub sellegagi, kui häda kallal. Tegu ju ikkagi arstiga ja parem külastada teda, kui viia oma raha soolapuhujate juurde.

Kuigi karta võib, et ka veterinaarid (neid on niigi vähe) võivad ka välismaale raha järele minna ja meile ei jäägi peale soolapuhujate kedagi teist, kelle juurde haigene minna. Hoidku Jumal meid selle eest!