Päris mitu päeva olid vaid segased teated selle kohta, kas keegi viga või surma on ka saanud. Istusime kõik siin ja otsisime vastuseid - mis juhtus, kuipalju vigastatuid on ja kas keegi sai surma.

Huvitav on, kuidas erinevad teated jõuavad sinuni ja mitte ükski neist ei toetu kinnitatud andmetele. Esimesed uudised tulid vist mingilt Hiina uudistelehelt, et on 500 haavatut ja 15 surnut. Siis kuulsime kasahhide endi uudistest, et kaks politseinikku on haavata saanud. Siis oli jälle vaikus. Kõik üritasid leida midagigi, mis võiks olla tõeline tõde. Vahepeal tuli veel igasuguseid vahepealseid numbreid.

Hetkel on teada, et oli ligikaudu 15 surnut ja 70-100 vigastatut. Numbrid muutuvad siin iga päev. Teleuudistest tuleb aga väga üldine tekst - "juhtus". Internetist siiski võib erinevatest kanalitest rohkem leida.

Kuna Astana ehk pealinn on sellest suhteliselt kaugel, siis on raske öelda, kas see meid siin ka mõjutanud on. Just lõpetasime pika nädalavahetuse iseseisvuse 20 aasta pidustustega - siis oli tänavad rohkem turvatud. Aga samas on turvamine suhteliselt normaalne nii suurte pühade ajal, seega ei tea, kas see võis olla seotud tolle meeleavaldusega.

Mitmetest uudistest käis ka läbi, et riigis katkestati mõneks ajaks interneti- ja telefoniühendus. Meil siin mõlemad kõikusid – vahel oli, vahel kadus. Aga veelkord - kuna siin juhtub seda ka vahel tavapäevadel, siis on raske oletada, kas interentiühendus kõikus kraanide kinnipaneku pärast.

Kohalikust politseist veel niipalju, et kui president Nursultan Nazarbajev sõidab linnas ringi, siis politsei paneb linnas liikluse kinni – teed tehakse tühjaks sellel trajekooril, kus ta peaks sõitma. Ja seda mitte kriisi ajal, vaid millal iganes ta oma sõite teeb. Olen ükskord ise olnud tee peal, kui tee kinni oli – valgusfoorid on kõik kollased ning keset teed seisavad politseinikud, kes liiklust reguleerivad.

Kasahstani eluolust üldiselt rääkides: siin on külm! Eelmisel nädalavahetusel käisime külas ja jätsime kolmeks tunniks auto parklasse. Kui tagasi tulime, oli õli autos külmunud. See oli esimene õhtu, kus oli väljas 35 kraadi külma.

Enamus autosid on siin eelkäivitusega – vajutad puldist nuppu ja auto käivitub. Liikluses kehtib reegel, et kellel suurem auto, sellel ka eesõigus. Vähemalt meile tundub nii.

Saan aru, et eestlane on harjunud külma ilmaga, aga kuna siin on ka jube tuul, siis see on kordades hullem.

Vaata videot Žanaözeni meeleavaldustest: