Igal riigil on oma unikaalne kogum traditsioone, kui tegemist on jõuluaja tähistamisega. Iirimaa traditsioonid tulenevad gaeli juurtest ning Iirimaa on väga religioosne riik.

Jõulud Iirimaal on kõige suurem pidu aastas ja kestab see tavaliselt 24. detsembrist kuni kolmekuningapäeva ehk 6. jaanuarini. Olen tähele pannud, et poodides tuleb jõulukaup müüki väga varakult. Meil Eestis nii vara seda ei näe. Ka poekaunistusi näeb juba oktoobri-novembri alguses. Jõulukuused pannakse ametlikult kodudes püsti 8. detsembril, mõned ka varem.

Naabrid ja sõbrad käivad üksteise juures külas ning paljud inimesed osalevad jumalateenistustel. Siin on peredes tavaliselt väga palju lapsi ja sugulasi ning sel päeval saavad nad kõik kokku. Jõululaual pakutakse tavaliselt kalkuniliha, sinki või vürtsitatud veiseliha, kartulit ja köögivilju. Ükski pidu Iirimaal ei õnnestu ilma klaasi Guinnessi õluta. Traditsiooniline magustoit jõulupühal on jõulupuding. Ütlen ausalt: mulle ei meeldi see üldse!

Kingitusi jagatakse alles järgmisel päeval ja seda nimetatakse Püha Stefani päevaks. Sel päeval ei kohta linna ühtegi inimest - absoluutselt kõik on kinni: poed, kontorid, restoranid, baarid jne. Isegi taksojuhid ei tööta! Poemüüjad ja avaliku teenistuse töötajad naasevad tavaliselt tööle 26. või 27. detsembril. 26. detsembril algavad poodides kõige mõnusamad ja suuremad allahindlused, saab osta kaupa 50-70% odavamalt. See on minu ja abikaasa lemmikaeg siin Iirmaal, sest saab osta häid ja muidu väga kalleid asju poolmuidu. Koolid on suletud ligi kolm nädalat.

Meie tähistame jõule ikka samamoodi, nagu Eestis kombeks oli. Tavaliselt saadavad vanemad Tallinnast piparkoogitainast ja meie teeme piparkooke. Mulle nii meeldib, kui terves majas on see imeline lõhn, mis meenutab mulle minu jõuluaegu kodumaal. Siin poodides leidub midagi väga sarnast ka meie verivorstile. Mulgikapsast siit muidugi ei leia, aga Poola poodidest saab osta midagi taolist, kuigi see pole muidugi see õige.

Seda õiget jõulutunnet mul eriti pole, sest süda on ju ikkagi kodumaal, kus on ka pere ja sõbrad. Kuue aasta jooksul olid ainult üks kord lumised jõulud - sellest tunnen ka natukene puudust!