Mõlema puhul on aga ära unustatud üks tähtis punkt. Esimesel juhul unustati palkade suurus. Praeguses olukorras aga unustatakse või ei teata, et Soome Vabariik on saanud enda riiki 70 aastat kauem üles ehitada kui meie. Meie riik on viimasest võõrvõimust vaba alles 20 aastat. Soome oluliselt kauem. Oleks rumal arvata, et Soome on kogu selle aja paigal seisnud. Otse loomulikult on Soome riik enda riigi majandust ja rahva heaolu selle aja jooksul tõstnud.

Kui just peab Eesti riiki kellegagi võrdlema, siis õige oleks seda teha riikidega, kes on olnud vabad sama pikka aega, kui meie. Kui just peab meid kellegagi võrdlema, siis sobib võrdluseks Läti, kelle taasiseseisvumine toimus vaid aasta enne meid.

Ma arvan, et kui me võrdleksime Eestit riikidega, kes on meiega võrdselt pika aja eksisteerinud, siis ei oleks ka need võrdlused nii masendavad ja drastilised. Pole mõtet loota, et Eesti või mõni teine riik suudab 20 aastaga saavutada majandusliku olukorra, mis teistel riikidel on aega võtnud 90 aastat. Kui võrrelda aga meid riikidega, mis on meiega sama lühikest aega iseseisev olnud, siis usun, et võrdlused ei olegi Eesti jaoks nii kurvad.

Muidugi ei taha ma öelda, et Eestis oleks olukord hea või Eesti oleks suur heaoluühiskond, kus inimestel on hea elada. Ma tahan vaid öelda, et pole mõtet meie riigi olukorda läbi valede võrdluste veelgi muserdavamaks muuta.