Kui I ja II kvartali keskmine kuupalk Eestis oli 11 865 krooni, siis ümberarvestatuna eurodesse oleks palganumber 758,3 eurot. Harjumatult väikese palganumbriga kohanemine võtab omajagu aega ning tõenäoliselt avaldab see negatiivset mõju ka tarbimisele.

Kui keskmise palga saaja peab harjuma 758,3 euro suuruse palganumbriga, siis miinimumpalga saajate šokk võib olla veel märksa suurem, kui pangakontole laekuv summa on kõigest 278,02 eurot (4350 krooni). See teeb miinimumtunnipalgaks praeguse 27 krooni asemel 1,72 eurot.  

Ei julge mõeldagi, kuidas võib mõjuda pensioniraha  „vähenemine“ vanema põlvkonna esindajaile, kes pole alati uuendustele nii vastuvõtlikud ja kellel võtab kohanemine märksa rohkem aega, kui nooremal põlvkonnal.

Kui nii-öelda kahanev ja segadusttekitav palganumber kõrvale jätta, on eurole ülemineku järel kõigil parem võimalus võrrelda palganumbreid Eestis ja teistestes Euroopa riikides. Eurostati kodulehel miinimumpalga tabelit sirvides avaldub, et Eestis makstavast 278,02 eurost väiksem kuupalk on vaid Bulgaarias (122,71 eurot), Rumeenias (141,63 eurot), Leedus (231,7 eurot) ja Lätis (253,77 eurot). Olukord nagu ei olekski nii halb. Kuid ausa võrdluse eesmärgil oleks vajalik kõrvutada ennast ka nende riikidega, kus palganumber on kõrgem. Näiteks on Suurbritannias miinimumpalga number 1076,46 eurot ning naaberriigis Iirimaal 1461 eurot. Seetõttu pole midagi imestada asjaolus, et paljud meist välismaale tööle ihkavad — pea neli korda suurem palganumber on tihtipeale riski väärt.

Põhjendus, et välismaal on palk suurem, kuid elu kallim, on vastakaid arvamusi tekitav. Tõepoolest võib olla elu kallim meile, kes me välismaale minnes oma rahakotti tunduvalt enam kergendama peame.

Inglismaal on inimestele vanuses 22 ja rohkem miinimumpalgaks 5,6 naela, mis on praeguse Euroopa Keskpanga valuutakursi järgi 6,4 eurot. Eestis hakkab tulevane miinimumpalk tunnis olema juba ülalpool mainitud 1,72 eurot. Kui mitu tundi peab inimene hüvede ostmiseks töötama Inglismaal ning kui mitu tundi Eestis?

Paar näidet (hinnad on võetud poodide kodulehekülgedelt ning võivad erineda):

1. Ryanairi lennupilet suunal London Luton — Tallinn, 12. jaanuaril 2011 (pileti hind koos maksudega) — 34,99 eurot.

Eestis peab selle soetamiseks töötama üle 20,3 tunni, Inglismaal aga vaid 5,4 tundi.

2. Coca cola ( 1,25 liitrit) — 1,56 eurot.

Eestis saab ühe tunnipalga eest ühe pudeli koolat, Inglismaal neli.

3. Fairy nõudepesuvahend (433 ml) — 1,14 eurot.

Eestis saab tunnipalga eest 1,5 pudelit nõudepesuvahenit, Inglismaal 5,5.

4. The North Face jope — 70 eurot.

Eestis peab jope ostmiseks töötama 40,5 tundi, Inglismaal 11 tundi.

Eestis on kauba ja teenuse hind märkimisväärselt kõrgem kui mujal ning Eestis peab töötama rohkem tunde, et endale sama toode osta.

Tõsiasi, et välismaal töötades ja elades on võimalik endale rohkem lubada, kuna palganumber ja ostujõud on rohkem tasakaalus, võib nii mõnegi kaaskodaniku soovile välismaale minna või sinna jääda otsustavaks saada.