Otsest diskrimineerimist ei ole ma kunagi tundnud. Arvan, et tihti mõeldakse diskrimineerimise all üleolevat suhtumist. Enda suhtes üleolevat suhtumist rahvuse pärast olnud tundnud küll, kuid mind ennast selline suhtumine ei häiri, oskan väga hästi selliseid situatsioone ignoreerida.

On asju, millega ma ei ole rahul või mis mulle ei meeldi, kuid ma armastan Eestimaad, selles võite kindel olla. Ma ei ole kindlasti putinimeelne ja tean mitmeid sama mõttelaadiga vene rahvusest inimesi.

Arendades edasi eilse lugejakirja teemat, soovin jagada seda, mis teeb mulle väga haiget. Mind teeb väga kurvaks see, et aeg-ajalt tunneb üleolevat suhtumist rahvusesse minu 9aastane laps, kes võtab seda hinge. Võib-olla paneb minu jutuke kedagi mõtlema.

Minu laps valdab eesti keelt emakeele tasemel, õpib eesti koolis, Eestimaa on tema sünnimaa ja ta armastab oma maad. Talle meeldib mardi- ja kadripäevaks luuletusi õppida ja käia naabritele õnne soovimas, ta ootab väga päkapikkude tulekut.

Jah, me vaatame tihti venekeelset televisiooni, kuid nagu ma ütlesin, putinimeelsed ei ole me kindlasti. Vaatamata sellele, on olnud olukordi, kus näiteks koolikaaslane keeldub lapsele külla tulemast ja ütleb: "Ma ei tule sinu juurde, sa oled venelane."

Alles hiljuti öeldi talle, et ta on paha, sest Venemaa on meid kunagi vallutanud. Minu lapsel on segadus. Ta ei mõista, mida tema on valesti teinud. Miks tema on paha?! See teebki mind kurvaks, et paljud lapsevanemad ei mõtle, et kui nad kodus venelasi kiruvad, siis võivad kannatada lapsed. Õpetame parem oma lapsi kritiseerima tegevust, mitte rahvust. Rahvus antakse meile koos sünniga, selle järgi halvustada on väär.

Leian, et inimesed võiksid lahti öelda üldistavast mõttelaadist ja mitte ainult venelaste suhtes. Tihti kuulen selliseid üldistusi nagu kõik lätlased on kuuevarbalised, mustlased vargad, eestlased pidurid, juudid ahned jne jne. Minu jaoks on see kuidagi vaenulik mõttelaad, mida hubasel ja turvalisel Eestimaal võiks vähem olla, siis on ka meie lastel toredam ja turvalisem.