Arvan, et kogu maailm liigub vaikselt ning jõudsalt e-raamatute suunas. Just e-lugerite mugavus, kiirus ning kasutaja sõbralikkus on need, mis teevad temast tavalise raamatu järeltulija. Kuid ometi jääb raamatu sisu samaks ning vaid ümbris muutub. Samuti teeb see teoste kaasas kandmise palju kergemaks, kuna palju raamatuid on vaid mõne kliki kaugusel. Väheneb ka raamatute trükkimiseks vajaliku paberi kasutamine, mis omakorda on keskkonnasäästlik ning üleüldse suudab e-luger pakkuda palju rohkem võimalusi.

Kuigi enamik e-lugereid on kallid, on nende puhul tegemist ikkagi tulevikku suunatud investeeringutega. Enamik raamatuid kolib varsti nii või teisiti internetti ning digitaliseerub. Just tänu kiirusele, mugavusele ning võimalustele muutuvad e-lugerid raamatute paratamatuks tulevikuks. Seega ei kao teosed ei kao ära, vaid lihtsalt kolivad uude ümbrisesse.

Rahva hääle lugejatest üle poolte on kasutanud e-lugerit. Küsitlusele saab vastata siin.

Mõned väljavõtted kommentaariumitest:

Luger

Ma olin pikka aega skeptiline, et miks ma peaks tahtma õhtul peale tööd veel omakorda mingit ekraani vahtida. Kui aga reaalselt e-lugerit poes käes hoidsin, siis mõte muutus. See e-ink või e-paber, kuidas nad nimetavad... ikka tõesti väga mugav silmadele. Ekraan ei võbele, virvenda, pole ere. Saad lugeda ükskõik millise kaldenurga alt ning päikese käes. Läpakate (ja telefonide) ekraaniga ei ole see ju võimalik. Kuna aku peab ka e-lugeril vastu nii 5-6 nädalat, siis oli otsus suht kindel. 10 raamatu hind võrdub 1 e-luger. Mulle sobib, et käekotis on mul e-lugeri näol kaasas nn terve raamatukogu ning võin lugeda seda, mille järgi tuju on.

E-raaamatute hinnad (eestis) on ebanormaalselt kirved ning kahjuks ei tee ka kirjastused oma e-raamatutele kampaaniaid. Tõmban raamatuid netist alla ning hetkel ei ole tunda, et "pole midagi lugeda". Ilmselt jään ikka ka nn päris-raamatuid ostma, kuid pigem siiski käsiraamatuid, mitte ilukirjandust. Ja raamatukogu külastajaks jään ma tõenäoliselt ikka ka edasi. Minu e-luger võimaldab tehnilise lahenusena ka raamatuid e-raamatukogust laenutada. Eks jääb üle loota, et eestis ka asi nii kaugele jõuab, et raamatukogud omalt poolt seda funktsiooni toetama hakkavad.

kiki

Väga häirib, et enamik inimesi paneb e-lugeritega ühte patta ka tahvelarvutid. Neid ei saa võrrelda omavahel just silmasõbralikkuse ja voolu tarbe seisukohalt. (Tahvel)arvuti ei ole mõeldud raamatute nautimiseks!
Ikka ja jälle tuleb välja artikleid ja kommentaare, kus räägitakse e-raamatutest ja seejärel kirutakse vilkuvat ekraani ja silmade väsimist. Saage ometi aru- e-raamat ei tähenda automaatselt arvutiekraani vahtimist silm punnis vaid pigem ikka korraliku e-paberi tehnoloogial põhineva lugeri muretsemist ja sellest raamatute lugemist.
Ja idee kergendada õpilaste koolikotte andes välja õpikuid digitaalses formaadis- mõte ju tore, aga siis tulevad mõned tarkpead välja ideega jagada kooli poolt nende õpikute kasutamiseks tahvelarvuteid. Kas on ikka vaja luua veel võimalusi niigi halveneva laste silmanägemise rikkumiseks? Kas algklasside laps peab tahvelarvutit kasutama iga õppeaine ja kodutöö jaoks? Minu meelest rikutakse siinkohal jälle ära algselt asjalikuna kõlanud plaanid. Antaks lapsele e-luger õpikute kasutamiseks, oleks kõik rahul- silmad säästetud ja koolikott kergem.

MMMKKK

Jah, kasutan e-lugerit - silmale palju mõnusam kui tahvelarvuti ning aku peab kah mitu nädalat kuni kuu normaalselt kasutades. 

Marconato

Ei. Raamat on ikka paberist.

Antz

Plaanisin lisaks iPadile eink lugerit osta. Digis ka test. Loobusin ostust kui kõidsin kohani mis teatas, et pea kõiki raamatuid tuleb läbi arvuti ümberformaatida ja siis lugerisse laadida. Mitte, et sellega hakkama ei saaks aga..... Las jõuavad niikaugele, et laen/ostan otse üle wifi võrgu. Seni rahuldun iPadi pakutava valikug

Post Mortem

Ka pidevalt reisival lugemishuvilisel on e-raamat asendamatu (kui täiendav variant), aga vähemalt mulle oleks veider kodus kamina ees tugitoolis lugerit näppida.

raamat

See ju siililegi selge,et e-raamatut kasutada,aga mitte see,et rahvaraamatukogudes suund ilukirjanduse,lasteraamatute vallas ka e-raamatutele