Elasin pöördeliste sündmuste ajal teletorni vastasmajas. Olin esimest tudengiaastat ootav ja esimest aastat töötav noor naisterahvas ja pidasin sel ajal ka päevikut.
20.08-21.08 olen kirja pannud:

20.08.91.
.. Täna levis raadio kaudu kuuldus, et sõjaväekolonn on teletorni poole teel. Teletorni parklas tiirles kodukaitse. Ka priitahtlikke valvureid tuli kõikvõimalike autodega ja isegi jalgratastega kohale. Hiljem saabunud seltskond kahanes. Ka kodukaitse tõmbus koomale. "Aktuaalse kaamera" erisaates öeldi, et kolonn keeras Kosele. Tallinnas on kaks sõjaväeüksust. Nad on majutatud "Dvigateli" tehasesse ja Maarjamäe sõjakooli ja sõjaväeosadesse. Milleks toodi nad küll siia? Nad on siin ja peavad mingit salanõu. Hõõguvad vaikselt, et järsku plahvatada. Elu on pingeline. Tankid, soomustransportöörid, "Katjušad," ja teised sõjamasinad on Tallinnas. "Aktuaalses kaameras" näitas, mismoodi need kaitsevärvi masinad liikusid mööda Tartu maanteed Tallinna südalinna poole. Mis nüüd saab?

21.08.91.
9.00

Vara hommikul küsis Aadu (meie kass) välja. Kui tegin välisukse lahti, nägin, et tee peal oli palju masinaid. Kui läksin tuppa, oli ka ema juba üleval. Ta ütles, et ruttu kõik üles ja dressid selga. Olime ärevil ja silme ees kangastusid sündmused Leedu ja Läti teletornide juures. OK. Õhtul jätkan.

20.55
Püüan tänase päeva sündmused panna õiges järjekorras kirja. Niisiis Aadu küsis välja ja nägin, et sõidutee on väiksemaid ja suuremaid masinaid täis. Köögi aknast oli näha, et A-kujulise elektriposti juures seisis risti tee peal kiirabiauto. Tema taga seisis "Mootori" buss. Läksin öösärgi väel trepile ja seisin seal. Kell oli umbes 6. Hommikune karge tuul limpsis mu nägu.

Kaugemalt kostis mingi müra. Kodukaitsemehed, kellest said neil päevil nagu oma inimesed, jagasid häälekõvendajast käsklusi. Tõmbusin tuppa tagasi. Panime riidesse ja jalutasime Pärnamäe poole. "Mootori" bussi taga seisis üks kapotiga buss kirjaga:"Järvamaa. Lehtse."

Selle taga seisis "Ural," mille presentkatte all istusid lapilistes ülikondades sõjaväelased. Ja selle taga seisis terve rivi tankette: lasketorudega ja roomikutega. Asfalt oli rikutud. Kõik oli roomikute jälgi täis. Inimesed pidasid sõjaväelastega läbirääkimisi.

Nooruke tankist, ajateenija seletas vene keeles: "Saate aru, me ei taha tribunali alla sattuda."

Riina Hein-Aare, videokaamera õlal, intervjueeris sõjaväelast. Üldse oli seal palju videokaameraid. Teel ja tee ääres, maha sõidetud heinal vedeles prahti: videokassettide ümbrispabereid ja muudki. Liiklus oli ümber suunatud, bussid sõitsid mööda Vana-Narva maanteed. Sõjaväelased jäid sinna paigale. Läksime koju sööma, kuigi ei olnud eriti isu. Siis jalutasime sündmuskohale tagasi.

Peale kella 9 läksime tööle. Kõmpisime sellest tankikolonnist mööda Pärnamäele "Ristiaia" peatusesse. Ema tuli saatma. Tööle jõudes seletasin ärevalt kolleegidele hommikusi läbielamisi. Nemad küsisid, kas ma koju minna ei taha. Ütlesin, et piirdun esialgu helistamisega. Kuulasin kogu päev raadiot. Sealt öeldi, et teletorni juures on olukord stabiilne.

Kella 12-14 ajal oli streik. Streigi ajal istusin ja kuulasin raadiot.

Peale kella 15 teatati, et kõik on rahulik. Kogusin end pisut ja suutsin ka natuke tööd teha. Pea kippus valutama.

Siis äkki raadiost öeldi, et teletorni rünnak algab uue jõuga.Ütlesin töökaaslastele, et lähen nüüd koju. Kui jalutasin bussi pealt kodu poole, tuli üks sinises särgis kodukaitsemees vastu ja ütles, et naised ja lapsed hoidku sealt praegu eemale. Ütlesin, et elan seal ja tahaksin koju minna. Siis lubati.

Koju jõudes nägin, et kõik oli veelgi rohkem autosid täis kui hommikul. Teletorni juures vilistati ja hüüti midagi. Siis tulid sireeniga piirivalveteenistuse masinad. Selgus, et kaks "Urali" oli juurde tulnud. Seal oli olnud palju kiivritega välimundris sõjaväelasi, kes olid läinud jooksuga masti.

Kõik sõjamasinad oli viidud teletorni territooriumile. Vastupanu ei osutatud. Valitsus andis korralduse kõik punktid vabastada. Läksime ka tee äärde vaatama. Politsei, piirivalveteenistus ja kodukaitse lõid korda majja. Lõpuks sõjaväelased lahkusid. Eestlased ääristasid nende raja taimedega. Sõjaväelased lehvitasid soomusmasinatest. Kaamerad jäid veel kokkuvõtteid tegema.

Pärast jagati inimestele tasuta kolmnurksetes pakkides piima. Meie saime ka.