"Meeskond on ühtne ja mängijatel on suur enesekusk. See muudab meid võitmatuks. Mängijate seas ei ole tüüpilisi jalgpalli-ilueedisid, kes käivad modellidega kohtamas ja poosetavad kõmumeedias," räägib üks kohalik mees õllekannu taga. "Meie tiim on rahva tiim. Nad mängivad meie nimel," ütleb tema sõber. "Prantsusmaa istub praegu vulkaani otsas ja higistab, sest teab, et homme hakkab see purksama," lisab mees rahulolevalt.

Ohjeldamatud joomapeod

Ühe kohaliku pubi baarman ütleb, et ta ei suuda enam ühtegi Islandi võitu taluda. Lihtsalt seetõttu, et tähistamisega minnakse peaaegu alati üle piiri. Katsu sa siis järgmine päev tööl olla ja väriseva käega teistele kohalikku kaevukanget valada. "See on lihtsalt hullumaja! Käime sõpruskonnaga alati pärast võite terve öö erinevaid baare läbi ja kui need suletakse, siis möllame koos teiste õnnejoovastuses inimestega veel kesklinna tänavatel. Kui Island Inglismaad võitis ja viimane sai Brexiti EM-ilt, siis kütsime korralikult õlut, tekiila shote ja kõike muud. Nii raske oli end hommikuks rivvi saada. Ma ei suuda enam ühtegi Islandi võitu üle elada," seletab noormees õhinal ja hoiab peast kinni.

"Ma kuulsin, et üks inglane oli lasknud endale Reykjavikis teha tätoveeringu, millel Inglismaa lipp ja kiri "England - the winner of EURO2016", see vaene mees peab sellega nüüd elu aeg ringi käima," jutustab baarman lõbusat lugu. "Aga kui ta sellele natuke sinist värvi lisab, on ju kõik õige," tögab tema töökaaslane itsitades.

Islandisse ei usu mitte ainult kõik riigi 330 000 elanikku, vaid ka turistid ja kohalikud välismaalased kannavad mängude ajal peas sarvilisi kiivreid, lehvitavad Islandi lippu ja karjuvad Vikingi nime kandvat kohalikku õlut kaanides: "Afram Island"! (Edasi, Island!). Kui üks USA-st pärit noorhärra, kel seljas Islandi lipuvärvides keep, pärast Inglismaa alistamist ühes baaris selle püha väljendi suhu võttis, hakkas aga üks purjus Islandi noorsand talle turja: "Sa oled Ameerikast! Mis pagana "Afram Island?" Andeks, et ma nii ütlen, aga ma kohtasin kunagi ühte ameeriklast, kes oli tõeline tont. Palun ütle, et sina oled normaalne!" Ameerika noormees kinnitas, et ta on tõesti tulihingeline Islandi fänn ja ta ei tahtnud kedagi solvata. "Teeks see keep mind nähtamatuks nagu "Harry Potteris", siis saaksin meile kõigile baariletist tasuta õlut tuua." Sellele järgnes sõbralik naer ja käe surumine.

Kihlveod toovad raha sisse

Kuna koefitsent Islandi jalgapallimeeskonna kasuks on stabiilselt kõrge püsinud, siis on kihlveoportaalides geisrite maale panustamine nii mõnelegi kena neljakohalise kopika taskusse toonud. "Easy money," nagu siin öeldakse. Eriti uljad on Islandi tiimist kasu lõikama kohalikud välismaalased, kes väga tulihingeliselt panuseid teevad. "Ma ei tea mida mõtlesin, kui panin eelmise mängu eel 100 dollarit selle peale. et Island võidab 2-1. Lihtsalt sisetunne ütles, et see on õige tegu. Järgmine kord, kui portaali sisenesin, vaatas mulle vastu 850 dollarit," räägib Reykjavikis elav kanadalane York. "Tegin panuse tööl olles ja ütlesin kolleegidele ka, et mul on tunne, et Inglismaale tõmmatakse täna kott pähe, aga nad ei tulnud minuga kaasa. Järgmine hommik olid kõik aga minu peale pahased, pidasid mind selgeltnägijaks ja tahtsid ka kampa saada," jutustab mees oma islandlastest töökaaslaste üle sõbralikult naerdes. "Pärast tööd tegin muidugi kõigile õlled."

Riikliku tähtsusega sündmus

Olgu öeldud, et viiki kui sellist Islandi jaoks ei eksisteeri. Kõik viigid tähendavad siin suurejoonelist võitu. Kohalik hea huumorimeelega inglisekeelne ajakiri The Reykjavik Grapevine kirjutas artikli pealkirjaski, et "Islandi viikingijõud põrmustas Portugali ja sündis 1-1 võit" ning postitas Twitterisse pildi, kus üks toimetaja joob pudelist Ronaldo pisaraid. (Veepudeli peal oli silt "Ronaldo tears").

Muide, enne 22. juunil peetud legendaarset kohtumist, kus Island lisaminutitel löödud kauni väravaga "joodeldavat mägirahvast" võitis, lasti inimesed töölt varem koju jalkalahingut vaatama. Osad pangad sulgesid kell 15.30 uksed, sest kohaliku aja järgi kell 16 algas mäng ning näiteks mobiilsideoperaatori Siminn heaks töötavad inimesed tõmbasid liisku, kes tööle valvesse jääb. Kui Islandi-Prantsusmaa mäng oleks sattunud tööajale, siis usun, et oleks välja kuulutatud riigipüha.

Islandlased pole sugugi mitte kahjurõõmsad, kui nad suurriikidele tuupi teevad! Vastupidi, nad pakuvad alistatud vastastele lohutusauhindu. Nimelt teatas üks kohalik vaalavaatlusretki korraldav firma, et Inglismaa jalgpallitiimi ootab 23 tasuta piletit vaatama ookeanis sulistavaid hiiglasi. "Tulgu puhaku kaunil Islandil närve, enne kui koju lähevad ja fännidelt tappa saavad." Seesama firma lubas lohutusauhinna välja panna ka Prantsusmaale.