Mind hämmastas tema lustlik toon hääles, sest tema jaoks oli justkui naljakas, kui sõitmisel tekkis "lehm libedal jääl" tunne. Mõtlesin koolis veidi järgi, mis kõik võib juhtuda, ning minus tekkis trots ja viha.

Esiteks, selline lumi (vähemalt pealinnas) on sel aastal tegelikult juba kolmandat korda. Just nimelt selline, et hommikul pead kõvasti vaeva nägema, et autot lume alt välja saada ja just nimelt selline, et suverehvidega midagi erilist peale hakata enam ei ole. Miks siis mõni endiselt riskib ja rehvivahetust ära ei tee? On küll jah kohustuslikuks kuupäevaks rehvivahetuseks määratud 1.detsember, kuid kas tähtsam on kohustus või ohutus?

Teiseks, kui tee peal sõidavad näiteks kümme autot ja üheksal neist on talverehvid, kuid ühel mitte, siis on väga tõenäoline, et nad kõik ka kokku sõidavad. Või kui mitte kõik, siis mingi osa kindlasti. Kas mitte autojuht, kes ei vastuta 100% ohutuse eest liikluses, pole potentsiaalne mõrvar?

Kolmandaks, nägin täna Järvevana teelt Tartu maanteele pööranud autos "rullnokka," kelle meelest oli lausa lahe veel kurvis käsipidur peale tõmmata, libiseda külg ees teele ning muusika selle peale veel kõvemaks panna. Kusjuures, tegu ei olnud BMW-ga, nagu alguses arvasin, aga roolis oli küll nii 20-25 aastane noormees.

Mind hämmastab, milline on meie liikluskultuur. Praegu on raske isegi talverehvidega sebra juurde seisma jääda, et inimene üle lasta. Lume sees lihtsalt on pidurdusmaa pikem ja miinuskraadide puhul on tegemist lausa jääga ehk pidurdamine väga raske. Mida teeb siis suverehvidega linna peal kruiisiv auto?

Ma olen mures ja mitte sellepärast, et ma nüüd kohutavalt vihkaks neid autojuhte, kes ohtlikku olukorda õigesti ei adu, vaid sellepärast, et neid olukordi tekib nagunii ja kui me ei vastuta ohutuse eest, sealhulgas enda, oma auto, teiste autode, teiste juhtide, jalakäijate või ka näiteks busside ohutuse eest täielikult, siis me ei peaks liiklusesse üldse ronima.

Siinkohal üleskutse kõikidele autojuhtidele: pange oma autole talverehvid alla, vähemalt siis olete teinud ühe sammu ohutuse suurendamiseks!