Hallo, kust ma need lahti saan, ah et ma pean Austraaliast Eestisse tulema, et ID kaart vahetada 60 euro eest? Okei, proovime välisministeeriumi. Selge, et te tegelete asjaga. Smart-ID saaks välismaa Wifi võrgust tasuta sõnumeid saata, aga Mobiil-ID saadab koodi sisestamise tühistamisel ka vastusteate, sõnumiga, mis maksab. Smart-ID avab mingi teise äpi, selle asemel, et ekraanile hüpata. Mis meil pidi E-Riik olema või? ID-Kaarti postiga tellida ei saa, et see Mobiil-IDga aktiveerida.

Loen uudiseid, jälle Eesti on E-Riik. Meenub rahvaloendus. Huvitav, palju passe on välja antud ja rahvas on loendatud, logi sisse ja sisesta enda andmed: komandeeringus 99.9%, ei ela Eestis. Ohoo ja ongi loendus tehtud, tänatakse osalemast, tuttavad räägivad ja kirjutavad, mitu lehekülge nad esitama pidid.

Austraaliast saadud tulu tuleb Work & Holiday viisaga. MTA-s tuleb tulusid ju deklareerida, aga mul pole ühtegi paberit, millega tõestada, ainult laekumine. Okei, eks ma siis üritan. Kuidagi sain sellegi tehtud.

LHV pakub kuldkaarti neile, kelle igakuine laekumine ületab 2000 eurot. Võtame Folkiast krediitkaardi, teistest pankadest ka korraga taotlus, et pole ühtegi teist kulu ega kaarti. Kohe ongi olemas. LHVs kulus selleks kõigeks nii 6 kuud järjest, et saada aukliendiks, aga lõpuks see õnnestus.

Demokraatia on riigis, kus poliitikud peaksid inimeste heaolu eest seisma, aga jälle on neil raha vähe ja tõstavad makse. Muudkui maksa, seda aga ei kuula keegi, mis ideed või mõtted lihtrahval on. Nagu stagnaajal, kõike tuleb osta välismaalt.