"Olen orkestri kunstiline juht ja peadirigent olnud praktiliselt kolm kuud, alates septembrist. Mind praegu valdava nördinud tunde tõttu pole mul lihtsalt võimalik jätkata. Ma ei taha, kuid ma pean lahkuma ERSO peadirigendi kohalt, mis on olnud minu elu unistus ja see on suudetud ära rikkuda ning viidud Laine Jänese poolt võiduka lõpuni," kirjutas Järvi oma kirjas riigikogu kultuurikomisjoni eismehele Peeter Kreitzbergile.

Peeter Kreitzberg ütles kirja kommenteerides, et kujunenud on keeruline olukord. „Praegu oleme seisus, kus võime Neeme Järvi ERSO peadirigendi kohalt kaotada. Samas ta viitas võimalusele, et kui tuleks uus kultuuriminister, kellega on võimalik normaalselt suhelda, siis on ta valmis kaaluma jätkamist,“ selgitas Kreitzberg Delfile.

Riigikogu kultuurikomisjoni esimees Peeter Kreitzberg leiab, et kultuuriminister Laine Jänes peaks ERSO peadirigendi Neeme Järvi lahkumise ärahoidmiseks tagasi astuma.

Jänese sõnul tuli Järvi avaldus tema jaoks ootamatult, kuna alles paar päeva varem oli Järvi kinnitanud, et jätkab tööd ERSO-s.

„On ilmselge, et Andres Siitan on hoidnud Neeme Järvit teadmatuses probleemidest seoses orkestri eelarve ja tegelike kitsaskohtadega. Seetõttu on süüdistused nii minu, uue juhi kui ka Eesti riigi suhtes ülekohtused,“ ütles kultuuriminister Delfile.

Hea Delfi lugeja, mis põhjustas sinu arvates Neeme Järvi tagasiastumise? Kultuuriminister Laine Jänese hinnangul on Andres Siitani vallandamine endiselt ainuõige otsus ning nüüdsest saavad asjad areneda ainult paremuse poole. Paraku tõi kaasa see ka maestro Järvi lahkumisavalduse. Kas sa oled nõus ministriga Siitani ebapädevuses või nõustud pigem Järviga, et ministri käitumise ja otsuste ajendiks on olnud vaid tema isiklikud suhted?


Ootame teie mõtteid ka meiliaadressil rahvahaal@delfi.ee. Kui registreerid end rahvaajakirjanikuks, võid eriti hea loo või foto eest saada ka tunnustatud ning võita preemia! Kasutada võib ka lehe vasakul servas olevat Rahva Hääle vormi.