Meedias oli enne IRLi esimehe kandidaatide selgumist kriitikat, miks kandidaadid oma programme varem välja käinud ei ole, miks jääb debatiks ainult kaks nädalat. Võib-olla ongi nii hea, ei teki kandidaatidel pikema perioodiga kaasneda võivat kiusatust üksteise vastu teravamaid sõjakirveid välja kaevata, kui esmane huvi vaibuma peaks. Ma usun, et tervik on suurem kui osade summa ning terava diskussiooni käigus sünnivad mõtted, mis loodetavasti mõjuvad värskendavalt nii erakondlikus kui riiklikus mõõtmes.

Debatid on selgelt välja toonud juhikandidaatide tõekspidamised ning nende omavahelised erinevused. Pakosta ja Herkel reformidele ei rõhu, ent näen mõlemi programmides suurt ühisosa traditsiooniliste ja konservatiivsete väärtuste arendamises. Me ei vali praegu lihtsalt tippjuhti, me valime Eesti ainsa konservatiivse erakonna edasiarendajat ning see on suur vastutus. Herkel kritiseerib küll ägedalt erakonna siseelu, ent protestivaimuga erakonda ei ühenda.

Usun, et valijad ja avalikkus jälgib kasvava huviga, kas suurkogul suudetakse väärikalt lõpetada avalikkuse luubi all kulgenud erakondlikke väärtuste kriis. Sellest aga olulisemgi on valitsuserakonnana väärtusi alal hoida ka pärast kriisi lahendamist. Reinsalu kavatseb vastu seista sotsiaaldemokraatliku hetkeheaolu lubamisele Eestis – nõus, liberaalsus saab tagasilöögi, kui majandus koondub, sotsiaalabi lõpeb ning inimesteni jõuab teadmine, et ainuke, millele saab loota on ligimeste ja kogukonna tugi.

Just seetõttu hindan kõrgelt Reinsalu kui juhikandidaadi omadustena võimet ühelt poolt teha koostööd ning tegeleda eelkõige väärtusjuhtimisega ning teisalt sedastada reformide vajalikkus kiiresti muutuvas maailmas. Esimesed debatid on näidanud, et ühiskond ootabki teravat vaidlust, mitte lihtsalt programmipunktide ettelugemist.

Olenemata sellest, kes IRL-i uueks juhiks lõpuks valitakse, on avalik diskussioon erakonna uue suuna üle lootustandev. Mida rohkem juhime tähelepanu valuküsimustele, näidates selget valmisolekut nendest vahetult kõnelda ja lahendusi otsida, seda jõulisemalt paraneb ka IRL-i positsioon laiema avalikkuse ees.