"Inimesed üle kogu Prantsusmaa on väga vihased, kuna see rünnak oli rünnak väljendusvabaduse vastu, mis on prantslaste silmis üks kõige tähtsamaid vabadusi, mis rahval on. Paljud tulid tänavatele, et mälestada hukkunuid, kuid on ka neid, kes ei julge pärast eilseid uudiseid üldse kodust välja tulla.

Lisaks traagilisele juhtumile endale on äärmiselt kahetsusväärne, et meedia on saanud järjekordse võimaluse islamiusku häbiposti riputada. Ka mina tunnistan, et tõenäoliselt võitlesid kuriteo toimepanijad iseenda arvates islami nimel, aga ma ei tunne ühtki moslemit, kes niisugust käitumist heaks kiidaks.

Mina ise ei ole usklik inimene, kuid minu tutvusringkonnas on moslemeid palju ning mingil määral tunnen end selle kogukonna liikmena. Tõsi, neile ei meeldi islamit pilavad pildid, aga ükski neist ei kujutaks uneski ette, et see solvumine õigustaks vägivalda.

Paljud minu tuttavad moslemid tunnevad ajakirja töötajatele kaasa ja ükski ei leia, et selliste piltide autorid või avaldajad oleksid karistuse ära teeninud. Pigem räägitakse Prantsusmaa moslemikogukonnas sellest, et niisuguse rünnaku läbiviijaid ei saagi üldse moslemiteks pidada.

Meedia seevastu, kus loomulikult rõhutatakse igal võimalikul juhul, et tegu oli moslemitega, on esitanud meile väga kummalist informatsiooni. Kõik kolm kahtlusalust on alžeeria juurtega moslemid. Mul on väga raske uskuda, et sellise rünnaku korraldanud mehed unustavad oma dokumendid autosse. Samuti tekitab küsimusi end ise üles andnud poiss, kes olevat klassikaaslaste sõnul rünnaku toimumise ajal hoopis koolis olnud.

Raske öelda, mis nüüd edasi saab. Prantsusmaa ühiskond oli juba varem lõhestunud: need, kes peavad kõiki moslemeid terroristideks, ja need, kes teavad, et see pole tõsi. Eilse ja tänase päeva jooksul olen kuulnud tänaval inimeste suust islami kohta igasugu sitta. Mulle ja mu sõpradele pole midagi öeldud, aga metroos nägin, kuidas üht araabia naist solvati. Sotsiaalmeedia on täis pimedat viha islamiusu vastu.

Mis oleks lahendus? Ma tõesti ei tea. Igaüks võib mõelda, mida tahab, ja on täiesti mõistetav, miks sellised terroriaktid panevad inimesi uskuma stereotüüpe. Ma arvan, et ainus, mida võimud saavad teha, on leida üles õiged terroristid ja nad vastutusele võtta. Kõige suuremat kasu olukorrast lõikavad aga populistlikud poliitikud nagu Marine Le Pen, kes ei salli moslemeid ja on ehitanud sellele sallimatusele oma poliitilise platvormi," leiab Gabriel.