Pidevalt on meedias juttu tehtud kaevudest, milledel on kaas pealt puudunud ja mitmed inimesed on neisse juba sisse kukkunud ning oma elu kaotanud. Äsja oli juttu traagilisest juhtumist Hummuli vallas Vanamõisas kus oli kaasita joogivee kaevust surnutena leitud vanaproua ja tema koer.

Sedasorti näiteid võiks tuua palju, aga mis sellest tolku oleks? Peamine oleks see, kui oleksime oma elukohas tähelepanelikud ja kontrolliksime ümbruskonnas asuvad kaevud üle, et neil kaas peal oleks. Kui muul viisil pole võimalik kaevule katet peale saada, siis lööge või ise laudadest lihtne kate kaevule peale. Nii palju peaks ikka kusagilt laudu ja naelu leidma, et üks kate meisterdada ja üritada võimalikke tragöödiaid tulevikus ära hoida.

Kaaneta kaevu võib kukkuda nii pimedal ajal kui ka talvel, mil lumi maas on ja me ei oska arvata kus see kaev seal lume all täpsemalt võib asuda. Lisaks inimestele võivad kaaneta kaevu kukkuda nii kallid koduloomad kui  ulukid.

Mina tegin kontrollreidi oma kandis 12. oktoobril ja tõmbasin ühele kaevule kaane peale. Tehke ka teie seda. Ka see on heategu kui suudate kaevule katet peale pannes päästa ära mõne inimelu või mõne uluki ning kalli kodulooma elukese.

Fotodel nähtav kaev on tehtud kusagil kolmkümmend aastat tagasi, mil tehti maaparandust.

Fotod settekaevudest tegi kirjamees.